Suspendarea obligativităţii difuzării în direct a şedinţelor Parlamentului a provocat scandal printre deputaţi
https://www.ipn.md/index.php/ro/suspendarea-obligativitatii-difuzarii-in-direct-a-sedintelor-parlamentului-a-pro-7965_964052.html
Legislativul a aprobat vineri, 23 martie, în două lecturi modificarea Regulamentului Parlamentului, prin care posturile naţionale de radio şi televiziune nu vor mai fi obligate să transmită în direct şedinţele legislativului. Regulamentul la care au fost operate modificări, a fost publicat, în aceeaşi zi, în „Monitorul Oficial al R. Moldova”. Proiectul de lege a provocat discuţi şi dezbateri în contradictoriu printre deputaţi, pe o durată de mai bine de 2 ore.
Astfel, potrivit modificărilor propuse de deputaţii creştin-democraţi Iurie Roşca, Ştefan Secăreanu şi de deputatul comunist Victor Stepaniuc, „şedinţele în plen ale Parlamentului, cu excepţia celor secrete, pot fi transmise în direct la posturile publice naţionale de radio şi televiziune în conformitate cu Codul Audiovizualului, sau la iniţiativa Parlamentului, prin decizia adoptată cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi”. În redacţia publicată vineri a Regulamentului, „şedinţele plenare … se transmit în direct la posturile naţionale de radio şi TV”.
Autorii proiectului au explicat necesitatea acestui amendament prin faptul că obligarea Companiei „Teleradio-Moldova” (TRM) de a transmite în direct şedinţele este o ingerinţă în politica editorială şi financiară a companiei, ceea ce contravine prevederilor Codului Audiovizualului (CA). De asemenea, potrivit lor, transmisiunea în direct comportă anual cheltuieli financiare de circa 2,3 milioane de lei.
Deputaţii din opoziţie au criticat dur proiectul, menţionând că adevăratul scop al acestuia este de „a închide gura opoziţiei” şi de a evita ca populaţia să cunoască „fărădelegile comuniştilor şi aliaţilor lor”.
Fiind întrebat, în ce măsură s-a ţinut cont de cele 10 condiţii, înaintate de PPCD la votarea lui Vladimir Voronin la funcţia de şef al statului, aceasta fiind singura realizată la moment, Stepaniuc, care a prezentat proiectul, a declarat: „Eu nu prea citesc acele 10 condiţii, nu le cunosc bine şi nici nu mă interesează personal. Aceasta este chestiunea internă a PPCD”.
Potrivit deputatului Alianţei „Moldova Noastră” Veaceslav Untilă, iniţiativa confirmă faptul că PCRM şi PPCD au început deja campania electorală, iar sistarea transmiterii în direct face parte din arsenalul propagandistic. „Aliaţii încearcă să-şi acopere golurile care îi fac mai vulnerabili. După împărţirea tovărăşească a resurselor mediatice – „Euro TV” şi „Antena C”, aceste 2 formaţiuni nu mai au nevoie de transmisiuni în direct”, a spus Untilă. Potrivit lui, la examinarea acestei iniţiative s-a încălcat Constituţia, prin faptul că, în acel moment, Regulamentului nici măcar nu era în vigoare. Acest proiect „îngrădeşte drepturile constituţionale ale cetăţenilor la liberul acces la informaţie”, a conchis Untilă.
Liderul fracţiunii democrate, Dumitru Diacov, a declarat că este absolut neserios să se facă referinţă la costuri. „Dacă şedinţele nu vor mai fi transmise în direct, cele 2 posturi vor include emisiuni proprii, costul cărora nu va fi mai mic. În ceea ce priveşte ingerinţa în politica editorială a companiei, argumentul ar fi acceptabil, dacă nu am constata că fiecare emisiune de la „Moldova 1” este, practic, o comandă de stat. Faptul că această decizie se ia în ajunul alegerilor locale constituie un lucru foarte prost: se pune astfel punct pe lucruri bune făcute în ultimul timp”, a mai declarat Diacov.
Preşedintele PPCD Iurie Roşca, vicespicher şi unul din autorii proiectului, a spus că RM este singura ţară din Consiliul Europei unde şedinţele se transmit în direct la canalele publice, în alte state acestea fiind transmise la canale speciale sau on-line. De asemenea, Roşca a declarat că cele 10 „propuneri” au fost exploatate „în exces, cu rea-credinţă şi pervers” de unii deputaţi. De asemenea, potrivit lui, „deputaţii se preocupă doar de darea în spectacol şi de teatru la microfon”. „Eu am iniţiat această reformă şi eu cred că trebuie să fie încetată, pentru că CO a fost adoptat, reforma în domeniu va fi liberalizată şi în scurt timp va fi aleasă o nouă conducere la „Teleradio-Moldova””, a mai spus Roşca.
Fracţiunea AMN a propus ca votarea acestui proiect să se desfăşoare nominal, însă propunerea nu a fost acceptată de deputaţii comunişti şi creştin-democraţi. În semn de protest, deputaţii AMN au părăsit sala de şedinţe.
Proiectul a fost aprobat în prima şi a doua lectură cu votul a 58 de deputaţi din PCRM şi PPCD. În semn de protest, deputatul creştin-democrat Gheorghe Susarenco a anunţat că abandonează fracţiunea.
Punctul 5, din cele 10, anunţate de PPCD la 4 aprilie drept condiţie pentru realegerea şefului statului, menţiona: „În limita asigurării transparenţei actului guvernării, se vor opera modificări în legislaţia în vigoare pentru transmiterea în direct la posturile naţionale de radio şi TV a şedinţelor plenare ale Parlamentului şi a şedinţelor Guvernului”.