logo

Surpize şi tactici în an electoral


https://www.ipn.md/index.php/ro/surpize-si-tactici-in-an-electoral-7978_1010790.html

În acest an, care este unul electoral în Republica Moldova, sunt puţin probabile apariţii spectaculoase de partide şi politicieni noi pe arena politică. Cu toate acestea, surprize pot apărea din partea partidelor de la guvernare, precum noi sciziuni. Însă, vor fi aplicate şi tactici precum revigorarea unor partide fără şanse, plasate pe stânga sau dreapta eşichierului politic, pentru a rupe din voturile concurenţilor. Analiştii politici Ion Tăbârţă, Viorel Cibotaru şi Corneliu Ciurea au comentat pentru IPN eventuale surprize care pot apărea în anul electoral.

Forţa a treia nu se prefigurează

Ion Tăbârţă spune că deocamdată aşa-numita forţă a treia nu se prefigurează. „Am avut mai multe tentative, dar nu a reuşit niciunul dintre partide. Eu cred că este puţin probabil să avem surprize electorale în ceea ce ţine anume de partide. Cred că, în linii mari, aceleaşi forţe care sunt acum îşi vor disputa întâietatea electorală. Deocamdată, avem 3 partide care vor trece în Parlament în mod sigur , dacă nu se întâmplă ceva extraordinar – Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor”, a remarcat analistul.

În ceea ce ţine de Partidul Liberal şi Partidul Liberal Reformator, Ion Tăbârţă spune că primul este avantajat de factorul Dorin Chirtoacă, acesta având perspective politice care pot aduce beneficii electorale pentru partid. Dar PL are handicapul de a fi condus de Mihai Ghimpu, un politician excentric, puţin flexibil, ceea ce nu avantajează partidul.

„PLR este simpatic, dar nu are un lider care poate fi o locomotivă. Specificul electoratului moldovenesc arată că pentru el contează foarte mult cine este lider. Este puţin probabil să treacă ambele partide în Parlament. Unul însă este logic să treacă, deoarece în Moldova există electorat pro-român coagulat şi bine organizat, care nu are cum să dispară sau să plece la un alt partid. Cât ţine de stânga eşichierului, partiduţe sunt multe şi se vor activiza, dar niciunul nu poate să tindă să treacă peste monopolul comuniştilor”, a subliniat analistul.

Noi politicieni din business

Câţiva ani în urmă, Moldova nu ştia despre politicianul Vlad Plahotniuc, iar pentru a vedea dacă este posibilă apariţia unor politicieni importanţi pe arena politică Ion Tăbârţă propune să analizăm ce oameni de afaceri sunt acum în Moldova. Îl avem pe Ion Sturza, despre care s-a vehiculat că va reapărea în politică, dar vedem că nu se grăbeşte – spune analistul. Mai este Anatol Stati, dar se pare că nu este tentat de politică. Fiul său a încercat, dar nu a avut succes ca şi candidat independent. „Ilan Shor, care merge pe filiera filorusă, poate, dar tot este puţin probabil, nu pare să se implice activ în politică. Renato Usatîi face jocuri, nu ştiu cât de mult poate fi luat în serios. Surprizele vor veni din partea unor partiduţe moarte acum, dar care vor fi scoase de la naftalină, resuscitate, şi plasate pe eşichierul politic pentru a rupe voturi de la concurenţii electorali”, remarcat Ion Tăbârţă.

Analistul politic Viorel Cibotaru consideră că orice poate să se întâmple. Au fost suficiente exemple în diferite regiuni ale Europei, când apăreau parcă din nimic partide şi din prima campanie ajungeau în Parlament. Acesta spune că, după maratonul de alegeri din 2009, guvernarea care s-a constituit s-a modificat pe drum.

„A căzut un partid – Alianţa Moldova Noastră, e pe cale să cadă un alt partid, nu ştiu care va fi soarta PL. Sunt candidaţi de a părăsi terenul de joc. Vid politic nu există şi, dacă cineva pleacă, ne putem aştepta să apară altcineva, pur teoretic. Dacă ne referim la stânga eşichierului, orice cataclisme în PCRM poate ajuta unii lideri politici cărora acum nu le prea dăm şanse. Forţa a treia există şi este încadrată în unul din partidele parlamentare, există acest nucleu şi în PLDM, şi în PDM şi în PCRM, ar putea să se ridice dacă ar fi o sciziune în acestea”, a menţionat Viorel Cibotaru.

Efectul relaţiilor deteriorate

Analistul politic Corneliu Ciurea consideră că o surpriză ar fi o deteriorare a relaţiilor dintre PLDM şi PDM, ceea ce le-ar încurca să facă faţă alegerilor. „Nu ne putem aştepta la mari surprize privind apariţia unor noi partide. În tabăra PCRM ar putea să se întâmple ceva ce ar periclita situaţia, eventual, plecarea unor membri sau probleme la nivelul liderilor partidului”, a opinat Corneliu Curea.

O altă surpriză ar putea veni din partea UE, care ar taxa anumite ineficienţe în actul guvernării, ceea ce iarăşi ar putea să compromită şansele partidelor de guvernare la alegeri. „Pot să apară mai multe partide sau lideri politici, dar mari şanse nu vor avea în electorală. Nu văd locomotive noi importante, voturile vor fi împărţite între partidele care ajung tradiţional în Parlament”, a spus analistul.

Comentatorii consideră că partidele din coaliţia de guvernământ nu se vor ataca direct, deoarece îşi dau seama că după alegeri, cel mai probabil, vor fi nevoite să se alieze din nou şi ele trebuie să conştientizez că, de câte ori s-au războit, creşteau şansele comuniştilor. De asemenea, analiştii sunt de părere că relaţiile de concurenţă nu au slăbit, ele sunt mai puţin exteriorizate de către actorii politici şi se vor manifesta într-o formă sau alta şi în timpul electoralei, iar concurenţa electorală va fi mai vizibilă decât solidaritatea partidelor.

Alegerile parlamentare urmează să aibă loc în intervalul 28 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015. Data vehiculată până acum a fost 30 noiembrie. PDM şi-a anunţat intenţia de a modifica sistemul electoral, în unul mixt, iar pentru aceasta a fost solicitată şi opinia Comisiei de la Veneţia.

Mariana Galben, IPN