logo

Sunt suspiciuni că pe fundul lacul Hârbovăț a ajuns componenta cu explozibil a rachetei prăbușite


https://www.ipn.md/index.php/ro/sunt-suspiciuni-ca-pe-fundul-lacul-harbovat-a-ajuns-7967_1099686.html

Ministerul Afacerilor Interne confirmă că fragmentele depistate în lacul Hârbovăț din apropierea satului Fârlădeni, raionul Anenii Noi, provin de la o rachetă aeriană. Instituția precizează că există suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite. În acest context au fost întreprinse măsuri speciale de protecție, transmite IPN.

În prezent în zonă este interzis accesul persoanelor, poliția asigurând paza perimetrului. La fața locului sunt efective ale Poliției naționale, salvatori, carabinieri și polițiști de frontieră. La fața locului s-a deplasat și ministrul Adrian Efros.

„De asemenea, și specialiștii Bombteh sunt prezenți la fața locului. Aceștia analizează soluția optimă pentru înlăturarea explozibilului, în ipoteza în care pe fundul lacului ar fi găsită componenta cu material exploziv”, precizează MAI.

Specialiștii în domeniu hidrotehnic procedează la golirea apei din lacul Hârbovăț pentru a facilita intervenția specialiștilor pirotehnicieni.

MAI precizează că nu există pericol pentru populație, zona fiind izolată, iar primele locuințe se află la o distanță de un kilometru față de zona de pericol.

Localnicii au anunțat autoritățile că în lacul din apropiere au observat unele componente care puteau proveni de la o racheta, care este posibil să se fi prăbușit în acea zonă. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia.