logo

Sunt necesare măsuri educaționale pentru copiii aflați în conflict cu legea, ombudsman


https://www.ipn.md/index.php/ro/sunt-necesare-masuri-educationale-pentru-copiii-aflati-in-conflict-cu-legea-ombu-7967_1037666.html

Necesitatea precizării în legislație a statutului copilului care săvârșește fapte penale fiind sub vârsta răspunderii penale, dar și necesitatea instituirii procedurilor speciale de cercetare și de soluționare a cauzelor cu implicarea acestor copii, inclusiv prin aplicarea unor măsuri cu caracter educațional, conform standardelor europene și internaționale – a fost subiectul discuțiilor unei conferințe internaționale, organizate la Chișinău de către avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, transmite IPN.

Ombudsmanul copilului, Maia Bănărescu, spune că astăzi lipsesc reglementări juridice clare cu referire la cauzele în care sunt implicați copii sub vârsta răspunderii penale, adică minori care nu au atins vârsta de 16 ani și, respectiv 14 ani în cazul infracțiuni deosebit de grave. Maia Bănărescu subliniază că minorul trebuie să beneficieze de servicii de asistență specializată, plasament și supraveghere. Totodată, sunt necesare acțiuni de îndrumare, dar și programe de educație generală și de alternativă. Măsurile trebuie să poarte caracter non-represiv. Este necesară facilitarea cooperării interinstituționale și promovarea abordării integrate, bazate pe coordonarea măsurilor preventive și de protecție specială a copilului.

Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia, crede că modificarea cadrului legal trebuie să stabilească un traseu educațional clar pentru copiii care comit fapte deviante, și nu unul corecțional. Astfel, se cere reglementarea etapelor și a responsabilităților fiecărui specialist în parte. „Vorbim despre soluții în comunitate, și anume serviciile care trebuie prestate de varii actori. Poate nu este nevoie de servicii special dedicate pentru copii, pentru că în asemenea situații am putea să-i stigmatizăm, dar este vorba despre oferirea acelor servicii care sunt disponibile pentru toți”, a notat directorul IRP.

Dorel Nistor, șeful Secției siguranță copii din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a menționat că, în comparație cu anii precedenți, se atestă o ușoară diminuare a numărului infracțiunilor comise de către minori. Pe parcursul anului curent, de către minori, cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, au fost comise peste 500 de infracțiuni. Ca și în anii precedenți, acestea se referă la infracțiuni care țin de domeniul patrimonial, categoria respectivă fiind urmată de huliganisme.

Potrivit datelor Departamentului Instituțiilor Penitenciare, prezentate în cadrul conferinței, în instituțiile penitenciare se află 28 de copii condamnați, iar alți 32 se află în izolatoare de urmărire penală. În mare parte minorii au fost condamnați pentru infracțiuni deosebit sau excepțional de grave, precum ar fi omor, viol sau infracțiuni cu caracter sexual. Totodată, din numărul total, aproape jumătate au fost condamnați și anterior, și nu o singură dată, pentru infracțiuni precum ar fi jaf, tâlhărie etc.

Avocatul poporului pentru protecția copilului a propus crearea unui grup de lucru sub egida sa, care să elaboreze un proiect de lege privind statutul copilului în contact sau conflict cu legea.