logo

Summitul din 1 iunie – oportunitate pentru a discuta despre economie și antreprenorialul social


https://www.ipn.md/index.php/ro/summitul-din-1-iunie-oportunitate-pentru-a-discuta-despre-7967_1097221.html

Summitul Comunității Politice Europene este o oportunitate de a aborda subiectul economiei sociale și antreprenorialului social și cum țările pot colabora în acest sens. De această părere este Sergiu Gurău, director executiv AO Eco-Răzeni, membru fondator al Platformei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Social (PDAS).

Într-o conferință de presă la IPN, Sergiu Gurău a relatat că antreprenoriatul social este un fenomen care vine să susțină eforturile societății în depășirea crizelor cu care se confruntă. În Moldova există un cadru legal care reglementează antreprenorialul social, este vorba despre Legea cu privire la antrenoriat și întreprinderi, care a suferit o completare în noiembrie 2017, prin introducerea unui capitol separat, despre antreprenoriatul social și întreprinderi sociale.

În Moldova există două tipuri de întreprinderi sociale, cele care au în actul de constituire unul sau mai multe obiective sociale și o altă clauză este reinvestirea a cel puțin 90% din venitul acestei întreprindere sociale. Al doilea tip sunt cele de inserție, care au pe lângă cele două momente menționate și criteriul că cel puțin 30% din salariați să fie persoane din grupurile greu ocupabile sau vulnerabile.

Sergiu Gurău constată că atât cadrul normativ, cât și ecosistemul în general nu este unul perfect în Moldova, iar planul de acțiuni pentru economia socială a lumii europene, adoptat în decembrie 2021, oferă mai multe oportunități pentru Moldova, așa ca antreprenoriatul social să cunoască o dezvoltare accelerată.

Planul de acțiuni are trei obiective. Primul se referă la crearea în următorii ani a unui cadru de reglementare pe economia socială la nivel de UE cât și promovarea acestor bune practici înafara UE, stabilirea facilităților fiscale, reglementarea domeniului achizițiilor publice responsabile social și verzi și subvențiile din partea statului. Alt obiectiv se referă la entitățile care desfășoară activitate în antreprenoriatul social , oportunități de dezvoltare a capacităților personalului. Comisia Europeană și-a propus să dezvolte o pagină web unde să cumuleze date relevante din domeniu. Alt obiectiv al planului de acțiuni se referă la sporirea vizibilității sectorului economiei sociale. Comisia Europeană și-a propus ca să cumuleze mai multe date privind numărul entităților de economie socială, numărul de angajați, date privind impactul pe care-l creează la nivel de țară și UE, să desfășoare mai multe campanii de vizibilitate pentru publicul larg.

Sergiu Gurău crede că autoritățile care vor avea întâlniri cu oficialii prezenți la Summitul Comunității Europene trebuie să abordeze subiectul economiei sociale și antreprenoriatului social și cum Moldova poate beneficia de oportunități.

La nivel de UE sunt peste 2,8 milioane de entități de economie socială, care creează locuri de muncă pentru circa 14 milioane de oameni. Moldova numără în jur de 60 de inițiative.