logo

Summitul de la Vilnius este recunoaşterea lucrurilor bune produse în Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/summitul-de-la-vilnius-este-recunoasterea-lucrurilor-bune-produse-in-moldova-7978_1009433.html

Chiar dacă actuală guvernare a comis mai multe greşeli, parafarea Acordului de Asociere la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius este recunoaşterea lucrurilor bune care s-au produs în Republica Moldova. De această părere este directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, expertul Igor Boţan, în platoul emisiunii „Politika” de la postul de televiziune TV7, notează IPN.

Igor Boţan a spus că promisiunea de abolire a regimului de vize este foarte importantă pentru cetăţenii Republicii Moldov, iar societatea trebuie să fie unită şi nu trebuie să vorbească de revoluţii pentru că nimeni nu are nevoie de aşa ceva. „La Vilnius se produce un lucru extrem de important. După semnarea şi implementarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova va trece pe a doua treaptă în procesul de integrare europeană. Scenariul Ucrainei nu se va repeta în Moldova, iar cetăţenii care susţin procesul de integrare în Uniunea Vamală trebuie să ştie că nu s-a întâmplat nimic mai mult decât apropierea Moldovei cu UE în aceeaşi măsură ca şi cu Rusia”, a spus expertul.

Analistul politic, Alexei Tulbure, a specificat că Acordul de Asociere este un mecanism al Uniunii Europene pentru a crea o zonă de stabilitate la frontiera UE. Este un program care a devenit un mecanism de susţinere a unei guvernări care nu a făcut nimic până în prezent. „După Summit euforia va trece şi vom înţelege că nimic nu s-a schimbat. În esenţă, dacă nu se contribuie la edificarea unei justiţii independente şi instituţiilor democratice, niciun Acord de Liber Schimb nu va schimba situaţia. Dacă până acum ne-am putut limita la schimbări tehnice, care se bifau la Bruxelles, adoptarea şi implementarea Acordului de Asociere este un proces extraordinar de vast şi presupune aprobarea a sute de legi”, a notat analistul.

Expertul IDIS „Viitorul”, Cornel Ciurea, a specificat că scoaterea Ucrainei din vizorul Uniunii Europene, va pune un accent mai mare pe Republica Moldova, iar în anul 2014 vom auzi mai multe cuvinte de laudă la adresa Moldovei. „Sunt optimist că succesul acesta este un pas pe parcursul la care ne-am angajat cu prea multă propagandă, dar continuăm să ne mişcăm. Totodată, evenimentele de la Kiev demonstrează că parcursul modernizării europene nu este atât de ireversibil pe cum se crede, iar până la implementarea Acordului de Asociere şi în Moldova se pot întâmpla câteva revoluţii de tipul celor din Ucraina.

Analistul politic Bogdan Ţârdea, a spus că garanţia abolirii regimului de vize este o victorie pentru forţele de dreapta, care au reuşit să nu compromită unicul mesaj de integrare europeană. În contextul în care forţele pro-europene din cadrul Parteneriatului Estic, precum Georgia şi Ucraina, au fost distruse, Republica Moldova este ultimul bastion al acestui Parteneriat prăbuşit. De aceea ţara ar putea beneficia cu succes de o atenţie sporită din partea UE  şi deja este copilul adorat chiar dacă nu este cel mai cuminte.