Summitul Comunității Politice Europene organizat în Republica Moldova pe 1 iunie a deschis noi oportunități nu doar pentru relațiile diplomatice, dar și pentru cele economice. Creditul de încredere acordat Republicii Moldova trebuie valorificat la maximum și transformat în parteneriate durabile cu țările din întreaga comunitate europeană. De această părere sunt participanții la dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - oportunități pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești, organizată” de Agenția de presă IPN.
„Acest summit este unul istoric pentru Republica Moldova și impactul va urma imediat, dat fiind faptul că noi avem în față UE cu un număr de 500 de milioane de consumatori. Este o piață foarte mare și în nemijlocită apropiere, în vecinătate. Noi tindem ca în perioadele următoare să întrunim condițiile necesare, să purcedem la negocieri și să putem accesa această piață, să devenim candidat și ulterior membru al UE cu drepturi depline ca să putem accesa această piață pe deplin. Mediul de afaceri, de asemenea, așteaptă această posibilitate. Este important ca în această perioadă să ne facem bine temele pentru acasă. Vorbesc de instituțiile statului, vorbesc de mediul de afaceri, bineînțeles și politicile care trebuie să le facem în concordanță cu cele din UE și să ne facem bine și armonizarea legislației și apoi și implementările care vin ulterior”, a declarat Iurie Scripnic, secretar de stat la Ministerul agriculturii și industriei alimentare.
Fostul ministrul al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc susține că, pe parcursul istoriei, Republicii Moldova i-au mai fost acordate credite de încredere, dar problema constă în modul în care acestea au fost valorificate.
„Este o platformă de comunicare informală. Nu a fost un summit despre Republica Moldova și acest lucru îl desprindem din agenda care a fost pusă pe masă, practic. Noi nu am văzut niciun subiect legat de o problemă sau alta. Spre exemplu problema producătorilor agricoli, care astăzi se confruntă cu diverse și cu grave probleme legate de accesul la inputuri, costuri mari de producție, lipsa pieței de desfacere, lipsa căilor logistice ca rezultat al războiului. Lucruri care afectează indiscutabil producătorii. Astfel de elemente nu au fost discutate. Au fost făcute doar declarații, declarații de încurajare, de susținere, care trebuie valorificate”, a declarat Nicolae Ciubuc.
Președintele Asociației producătorilor și exportatorilor de struguri, Gheorghe Gaberi spune că într-adevăr Summitul CPE a fost un eveniment care a lansat mai multe discuții privind apropierea Republicii Moldova de comunitatea europeană, dar greul abia urmează, atunci când vor începe negocierile de aderare.
„Summitul, în viziunea mea, a fost un eveniment în procesul de apropiere de UE. Desigur că a fost un eveniment foarte important, că nu au mai avut loc astfel de măsuri, mai ales în Republica Moldova, însă toate beneficiile vor veni în procesul de negocieri pentru aderare și la momentul alocării fondurilor respective. Desigur că de la semnarea acordului de liber schimb din 2014, Republica Moldova a beneficiat de mari privilegii pentru a accesa piața UE. Producătorii de struguri au fost primii care au valorificat integral primele cote care au fost la nivel de 10 mii tone, care apoi s-au majorat de câteva ori și de fiecare dată au beneficiat de accesul în piața UE. Dacă mai mulți ani în urmă piața centrală pentru strugurii de masă era piața din est, anul trecut piața de bază a fost UE. Doar România a asimilat peste 25 de mii de tone de struguri de masă, dar exportăm în peste 30 de țări, practic toate țările UE și cele care la moment încă nu sunt membre ale UE. În viziunea mea, apropierea de UE, în primul rând, va crea posibilități ca agricultorii noștri, producătorii de fructe, de struguri și alți producători agricoli, să beneficieze în primul rând de tehnologiile care sunt utilizate acolo”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Directorul executiv al Asociației producătorilor și exportatorilor de fructe "Moldova Fruct". Iurie Fală susține că Summitul CPE a reușit să aducă imaginea Republicii Moldova la un alt nivel, să-i facă pe liderii europeni să vadă această țară dincolo de problemele și lucrurile negative cu care a fost vestită anterior.
„Este o șansă unică, noi am avut șansa asta unică încă în 2014, s-au perindat mai multe summituri ale miniștrilor agriculturii din toate țările din UE și Parteneriatul Estic, la care am participat și noi. A avut loc summitul miniștrilor de externe care au creditat autoritățile de atunci, dar cu părere de rău noi nu am valorificat și trebuie și asta să o recunoaștem. Este un credit nou de încredere. Vreau să zic că acele fonduri care sunt promise sunt reale și depinde foarte mult de noi cât de mult și cât de chibzuit o să implementăm acele reforme care până în prezent nu s-au îndeplinit. Spre exemplu, programul ENPARD, care ni l-au oferit pentru a sprijini agricultura, cu părere de rău, în țările din Balcani ei au ajuns la ENPARD 2,3,4, dar noi ne-am împotmolit la 1 și cred că acesta este un neajuns al guvernelor precedente. Sperăm că lecția va fi învățată de guvernarea actuală, că trebuie să ne mișcăm rapid”, a declarat Iurie Fală.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru agricultură performantă și exportul produselor moldovenești”, ediția a 8 -a, face parte din ciclul „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, proiect susținut de Fundația Soros Moldova.