logo

Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/summitul-cpe-oportunitati-deschise-pentru-interconectarea-culturala-dezbatere-ip-8004_1097180.html

Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova atrage atenția internațională și deschide noi oportunități pentru interconectarea culturală a țărilor din comunitatea europeană. Este momentul oportun pentru ca Republica Moldova să deschidă uși spre noi colaborări și să-și asume și responsabilitatea de a integra în mod organizat cultura sa în ceea europeană. Sunt opiniile exprimate de participanții în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” organizată de IPN.

Directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Maria Șleahtițchi spune că și din punct de vedere al patrimoniului cultural, Republica Moldova are ce oferi comunității europene și își dorește ca acel credit de imagine oferit ca urmare a găzduirii Summituui Comunității Politice Europene să fie valorificat la maximum.

„Eu îmi doresc din toată inima ca summitul să se desfășoare în deplină siguranță și să putem arăta cât mai bine și cât mai mult cum suntem noi în esența noastră. Că de fapt suntem oameni buni, că suntem un stat tânăr, dar care are istorie și că din tot ce am trăit în istorie tragem învățăminte, de aceea vrem să ne regăsim în Uniunea Europeană și că de fapt suntem uniți pentru o idee națională care ar fi integrarea în Uniunea Europeană. Și nu contează de ce etnie sunt, dar vrem toți împreună să trăim mai bine. Despre asta aș vrea să se scrie, să se înțeleagă lucrul acesta, că este o țară frumoasă, că este o țară din sud și că are locuri pitorești, și că pot veni turiști, și că pot veni investitori, și că această țară, acest stat în scurt timp poate deveni membru al UE, și că în oamenii aceștia poți avea încredere, și că dacă le dai niște sarcini pe domeniul legilor, ei le vor realiza și vor demonstra că sunt tot europeni, și că valorile lor tot europene sunt”, a declarat Maria Șleahtițchi.

Elementul de diversitate și de comunicare interculturală este un unul definitoriu și un principiu de guvernanță, susține Andrei Chistol, secretar de stat la Ministerul Culturii, care menționează că Summitul Comunității Politice Europene va deschide multe uși pentru interconectarea culturală, dar asta ar trebui să aducă cu sine și un grad sporit de responsabilitate pentru a valorifica aceste noi oportunități.

„Investițiile trebuie prioritizate, noi avem nevoie de destul de multe programe și de finanțare a unor multitudini de activități în Republica Moldova, și de acces pe piețele externe, și de mobilități, și de rezidențe, și de expoziții, și de participări. Avem nevoie de această susținere pentru că ea aduce după sine și recunoaștere, și imagine pozitivă, dar și doritori de a veni în Republica Moldova. Dacă vorbim de o contribuție a turismului în PIB de 3,3%, deci, nu este un domeniu chiar de neglijat, este un domeniu care aduce perspectivă, dar domeniul respectiv se dezvoltă doar într-o armonie și cu situația vieții culturale din Republica Moldova, și cu situația din localitățile noastre. Sigur că noi avem un patrimoniu cultural extraordinar, avem artiști extraordinari și tot acest potențial este un element important al ofertei turistice naționale și internaționale. De aceea o investiție mai mare în competitivitatea acestor elemente este un lucru esențial, dar lucrul cel mai important este investiția în calitatea și în siguranța, inclusiv și a tuturor colegilor care lucrează în instituțiile publice, în instituțiile de cultură de nivel local sau central”, a declarat Andrei Chistol.

Cât privește politicile promovate de stat pentru susținerea minorităților etnice și integrarea în spațiul european, directorul general al Agenției Relații Interetnice, Dmitri Moruz, spune că acestea trebuie să fie pe termen lung, să aibă o durabilitate, întrucât este greu să vorbești despre integrare doar pe termen scurt. El atrage atenția că Summitul Comunității Politice Europene este un motiv în plus de a vorbi lumii despre cum Republica Moldova reușește să facă așa ca toți cetățenii să se simtă în siguranță și să trăiască în armonie.

„Dacă o țară devine parte a unei comunități mai mari, noi ne regăsim printre mai multe țări și asta cumva îmi amintește de aeroport. Niciodată eu nu am văzut în aeroport niciun fel de discriminare sau abuz legat de limbă, etnie sau de țara de origine, toți sunt bineveniți, în primul rând, dar, în al doilea rând, toți sunt cumva toleranți pentru că fiecare își are treaba lui și se ocupă cu ceva, fiecare are ceva de făcut. În acest sens eu sper și am așteptări ca noi să valorificăm tot ce va apărea și să dezvoltăm comunitățile noastre mai departe”, a declarat Dmitri Moruz.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” este ediția a 5-a este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.