logo

Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/summitul-cpe-oportunitati-deschise-pentru-accelerarea-negocierilor-cu-ue-8004_1097421.html

Summitul Comunității Politice Europene care a avut loc la Bulboaca, pe 1 iunie, a fost un eveniment binevenit pentru Republica Moldova, dar pentru ca impactul lui să fie valorificat este nevoie de a consolida eforturile forțelor proeuropene și a pregăti temeinic terenul pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE”, organizată de Agenția de presă IPN.

Președintele Partidului Social Democrat European din Moldova, Ion Sula este convins că acest credit de încredere oferit Republicii Moldova ar trebui valorificat în condițiile în care țara are aspirații de aderare la Uniunea Europeană, dar acesta precizează că pentru a atinge dezideratul este nevoie de consolidarea forțelor și multă responsabilitate în decizii și acțiuni.

„Acest summit încă o dată ne-a dat posibilitatea ca Republica Moldova să fie în primele titluri din mass-media, dar nu trebuie să ne oprim numai la data de 1 iunie, pentru că după acest summit noi trăim în Republica Moldova și avem foarte mult de lucru la nivel local. Ceea ce am apreciat foarte mult este că, indiferent de culoarea politică a liderilor din Europa, aceștia au înțeles că, pentru a combate agresiunea, este necesar ca să demonstrăm această unitate și acest semnal a fost dovedit aici, în Republica Moldova”, a declarat Ion Sula, președintele Partidului Social Democrat European din Moldova.

Președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu a declarat că summitul de la întâi iunie nu a fost nicidecum o sărbătoare festivă sau nu s-a discutat în termenii unei solidarități abstracte. Accentele au fost puse pe modul în care europenii pot să întărească reziliența Ucrainei, dar și pe felul în care ar putea liderii europeni să întărească sentimentul de responsabilitate al Chișinăului, al Republicii Moldova față de sarcinile pe care le are de îndeplinit și, poate, nu în ultimul rând, pe soluții.

„Despre toate aceste lucruri s-a vorbit: despre energie, despre felul în care Ucraina și Republica Moldova pot fi ancorate la procesul de aderare și la responsabilitatea mutuală, reciprocă, a statelor care vor să între în club și evident Uniunea Europeană care nu poate nega importanța tracțiunii calității de stat membru pentru fiecare cetățean moldovean sau ucrainean. Lucrul important pe care vreau să-l menționez este că, în ciuda faptului că în Ucraina este război, gradul de adeziune a cetățenilor ucraineni la Alianța NATO și la UE este mult mai ridicat decât în Republica Moldova. Asta vorbește despre faptul că conștientizarea apartenenței la acest spațiu politic unificator pentru pacea europeană este mai mare în Ucraina, acolo este un grad mai mare de coeziune și mobilizare națională. În Republica Moldova, datorită unor probleme nerezolvate în trecut, narațiunile rusești, narațiunile antioccidentale și narațiunile care au condus la dezbinare pe interiorul Republicii Moldova sunt în continuare căutate, exploatate și folosite ca un fel de cai troieni contra identității noastre europene”, a declarat Igor Munteanu.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău spune că, pe lângă conotația simbolică a acestui eveniment, cele mai mari progrese s-au făcut, probabil, pe filiera diplomatică. În special, pentru îmbunătățirea anumitor relații cu statele unde Republica Moldova nu are ambasade și acesta a fost un foarte bun prilej pentru a iniția anumite discuții, de a discuta și pe căi bilaterale anumite probleme care există.

„Evident că Republica Moldova, pe plan politic intern a avut o încurajare, o înviorare foarte esențială pentru societatea noastră care are aspirații proeuropene. Este important deja ce va urma după acest summit. Este extrem de important, dacă tot se tot vorbește în spațiul public, că Republica Moldova trebuie să-și facă temele pentru acasă. Indubitabil nu trebuie să punem semnul de egalitate între acest summit și deja faptul împlinit că Republica Moldova este parte membră a Uniunii Europene. Sunt lucruri diferite. Pentru accelerarea noastră în procesul negocierilor trebuie să urgentăm implementarea reformelor, realizarea condiționalităților, să purcedem nemijlocit la realizarea acțiunilor din aceste condiționalități și, evident, să întărim capacitatea instituțională a statului Republica Moldova pentru a realiza în special așteptările oamenilor de a avea un trai mai bun, de a avea o justiție normală și un confort al zilei de mâine”, a declarat Dinu Plîngău.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru accelerarea negocierilor cu UE” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.