Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au deconspirat trei persoane, dintre care un angajat cu funcţie de răspundere de la Inspectoratul Fiscal în cadrul unei cauze pornite pe faptul spălării de bani, coruperii pasive şi traficului de influenţă. Aceştia obligau agenţii economici să le achite sume enorme, de milioane de lei, pentru a le asigura protecţia din partea Fiscului.
Cei trei au fost reţinuţi luni. Este vorba de doi pretinşi oameni de afaceri şi de şeful-adjunct al direcţiei antifraudă a IFPS. Esenţa „schemei” puse la cale de cei trei era că unor întreprinderi le erau create probleme cu fiscul, după care apăreau cei doi „oameni de afaceri” şi promiteau să le rezolve. Sumele cerute pentru protecţie erau enorme.
Doar în cazul investigat de CNA a fost vorba de aproximativ 1,5 milioane de lei. În cadrul reţinerii, persoanele bănuite au fost prinse în flagrant în timp ce le era transmisă suma de 20 de mii de dolari.
Şeful Direcţiei urmărire penală a CNA, Bogdan Zumbreanu a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că săptămâna viitoare urmau să fie transmise încă 8 milioane de lei, dar CNA nu şi-a permis o asemenea sumă. „Iniţial, se planifica faptul ca săptămâna viitoare să fie transmise încă opt milioane de lei, dar nu ne permitem asemenea sume, iar în cadrul operaţiunii au intervenit şi circumstanţe care au determinat scurtarea perioadei de documentare şi s-a purces la reţinerea în flagrant cu 20 mii de dolari”, a declarat Zumbreanu.
El a precizat că aceasta a fost cea mai mare sumă transmisă de angajaţii CNA sub control, de la înfiinţarea Centrului.
Zumbreanu a mai precizat că după reţinerea în flagrant, un alt agent economic s-a autodenunţat şi a recunoscut că a dat mită de 180 de mii de lei aceloraşi persoane.
Aşa-numiţii oameni de afaceri riscă până la 7 ani de privaţiune de libertate, iar angajatul fiscului până la 10 ani şi amendă de până la 60 de mii de lei.