Suedia încurajează migranţii moldoveni să revină acasă
https://www.ipn.md/index.php/ro/suedia-incurajeaza-migrantii-moldoveni-sa-revina-acasa-7966_975563.html
Cetăţenii moldoveni, aflaţi la muncă peste hotare, dar şi cei care îşi doresc să plece, vor beneficia de informaţii şi asistenţă în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor”. Proiectul este implementat de către Agenţia Suedeză pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în colaborare cu organele de resort din R. Moldova şi face parte din Programul UE „Parteneriat pentru Mobilitate”, transmite Info-Prim Neo.
Obiectivele de bază ale proiectului, lansat la 14 mai, constau în reîntoarcerea migranţilor moldoveni pe piaţa muncii din R. Moldova, precum şi de a oferi informaţii pentru cei ce vor să plece la muncă peste hotare.
Proiectul va dura 3 ani şi conţine 29 de acţiuni. Acestea vor fi implementate de Agenţia Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Moldova (ANOFM) şi de alte autorităţi cu responsabilităţi în domeniu, inclusiv oficiile consulare ale R. Moldova peste hotare.
Per Lindberg, directorul proiectului, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, joi, că „cetăţenii moldoveni trebuie să utilizeze toate canalele legale şi, dacă vor să plece, trebuie să o facă nu înainte de a se informa despre oportunităţile de muncă în Moldova”.
Sergiu Sainciuc, viceministrul în exerciţiu al economiei şi comerţului, a specificat că proiectul se înscrie perfect în programul de activitate al guvernului. „Implementarea proiectului va spori asigurarea protecţiei cetăţenilor care muncesc legal peste hotare”, a spus viceministrul. Potrivit lui, oficiile consulare ale R. Moldova de peste hotare informează că circa 100-120 de cetăţeni moldoveni cer lunar titluri de călătorie, dar nu toţi se întorc acasă din statele-membre ale UE.
Sainciuc a mai spus că în prezent nu există un sistem informaţional care să prezinte date despre persoanele care se întorc de peste hotare. „Ultima informaţie din trimestrul patru al anului trecut arată că în R. Moldova sunt peste 50 mii de şomeri. Dar ne bucurăm de o creştere a numărului de persoane care apelează la serviciile ANOFM”.
„Cred că putem maximiza efectele pozitive şi potenţialul de dezvoltare al migraţiei, pentru beneficiul tuturor părţilor interesate, în special pentru migranţi”, a spus
Minna Ljunggren, viceministru şi secretar de stat pentru migraţie şi azil din cadrul Ministerului Justiţiei din Suedia.
Wolfgang Behrendt, şeful secţiei politice şi economice din cadrul delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova, a menţionat că proiectul se încadrează totalmente în politica de migrare a comisiei. „Proiectul este oportun în contextul situaţiei economice dificile care s-a creat în întreaga lume. Comisia Europeană susţine acest proiect prin alocarea a 3 mln de euro”, a menţionat Behrendt.
Parteneriatul de Mobilitate reprezintă o iniţiativă nouă pentru UE. A fost lansat în iunie 2008 în două ţări pilot, Moldova şi Cape Verde. Proiectele aferente Parteneriatului de Mobilitate RM-UE, ţin de următoarele domenii: consolidarea relaţiilor cu diaspora, promovarea returului şi reintegrării migranţilor moldoveni, consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul gestionării migraţiei, investirea remitenţelor, gestionarea frontierei şi securitatea documentelor, asigurarea protecţiei sociale, cooperarea în domeniul luptei contra migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.