Subvenţionarea unui sfert din costurile nutreţurilor pentru porcine ar implica cheltuieli bugetare de milioane
https://www.ipn.md/index.php/ro/subventionarea-unui-sfert-din-costurile-nutreturilor-pentru-porcine-ar-implica-c-7966_969536.html
Subvenţionarea de către Guvern a doar 25 la sută din costurile nutreţurilor pentru porcine s-ar solda cu cheltuieli bugetare de 600-800 mln lei, estimează Alexandru Gamangi, expert al centrului analitic independent Expert-Grup, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, circa 45-50 la sută din producţia de carne din Moldova revine porcinelor. Cu toate că în 2006 efectivul de porcine l-a depăşit cu 4,6 la sută pe cel înregistrat în 2002, anul în 2007 acesta a fost cu 20 la sută mai mic decât în anul precedent. Seceta a dus la scumpirea nutreţurilor şi costurilor de producţie. Cresc preţurile la carnea de porcină, dar creşte şi costul factorilor de producţie. Profitul obţinut nu permite procurarea aceluiaşi volum de resurse consumat în ciclul de producţie precedent, a subliniat expertul.
Pierderile înregistrate de producătorii moldoveni sunt determinate şi de competitivitatea scăzută a acestora. Sporul zilnic în greutate a porcinelor la îngrăşare în Moldova variază între 100-300 grame, faţă de circa 500-600 grame în România şi Ucraina sau 1000 grame în Danemarca. Mai mulţi conducători ai întreprinderilor de prelucrare susţin că este mai avantajos şi costă mai ieftin să imporţi carne decât să o procuri în Moldova. Analistul Alexandru Gamangi consideră că statul nu este în măsură să acorde subvenţii substanţiale la procurarea nutreţurilor pentru porcine. Pe de altă parte, apare întrebarea de ce să fie acordate subvenţii sectorului de producere a cărnii de porcine şi nu celor de producere a cărnii de vită sau de pasăre.
În opinia analistului, sporirea eficienţei ramurii poate fi realizată nu din contul subvenţiilor, ci prin o mai bună organizare a producţiei şi muncii, a formării unei relaţii economice mai avantajoase între producătorii de porcine, furnizorii de nutreţuri şi întreprinderile de prelucrare. Alexandru Gamangi recomandă producătorilor de carne de porcină şi întreprinderilor de prelucrare să coopereze, dar nu să concureze pe piaţă. Integrarea producţiei, prelucrării şi comercializării, optimizarea managementului ar reduce riscurile şi ar îmbunătăţi utilizarea potenţialului de producţie. Ciclul de producţie închis va permite comercializare produselor din carne de porc fără intermediari, va reduce preţurile şi va spori competitivitatea lor în raport cu produsele importate, conchide expertul.