logo

SUA sunt mai angajate ca niciodată să continue colaborarea cu poporul Moldovei, ambasador


https://www.ipn.md/index.php/ro/sua-sunt-mai-angajate-ca-niciodata-sa-continue-colaborarea-7965_1066586.html

Împreună cu alți parteneri de dezvoltare, Statele Unite ale Americii vor ajuta Moldova să-și construiască un viitor mai prosper și mai luminos. SUA sunt mai angajate ca niciodată să continue să colaboreze cu poporul Moldovei pe măsură ce acesta își alege singur calea pe care vrea să o urmeze. Declarațiile aparțin ambasadorului Dereck J. Hogan și au fost făcute în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii, transmite IPN.

În discursul său, ambasadorul SUA la Chișinău a declarat că este marcată cea de-a 243-a aniversare de la semnarea Declarației de Independență. „A trecut atât de mult timp încât cred că uneori uităm cât de fragilă a fost democrația americană în primele sale zile. Ea nu s-a născut pe deplin formată, nu era perfectă. Este un efort care continuă până în această zi. Această muncă a început cu niște cuvinte care sunt la fel de importante astăzi, precum au fost și atunci. Noi considerăm aceste adevăruri evidente – că toți oamenii sunt egali, că ei sunt înzestrați de creatorul lor cu un set de drepturi inalienabile. Printre ele sunt viața, libertatea și căutarea fericirii”, a notat Dereck J. Hogan.

Ambasadorul a menționat că SUA sunt mândri să fie parteneri cu Moldova, pe măsură ce aceasta își continuă calea spre dezvoltarea democratică. „Vom continua să încurajăm consolidarea relațiilor economice și comerciale dintre țările noastre. Și vom sprijini eforturile Moldovei de stimularea a creșterii economice interne prin intermediul unor noi parteneriate regionale, comerciale și investiționale. Vă suntem alături pentru promovarea instituțiilor și sistemului judiciar puternic, democratic și independent, care respectă statul de drept și respingecorupția și mita”, a mai spus ambasadorul american.

La recepție a participat și președintele Igor Dodon. Șeful statului i-a transmis președintelui SUA, Donald Trump, un mesaj de felicitare. „Pe această cale, țin să evidențiez dezvoltarea dinamică, de-a lungul anilor, a dialogului moldo-american, exprimându-mi convingerea că ultimele evoluții pozitive din Moldova vor permite aprofundarea legăturilor bilaterale de cooperare, spre binele și în interesul ambelor state. În mod special, doresc să menționez prilejul împlinirii a 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului dintre Republica Moldova și statul Carolina de Nord, eveniment care, cu siguranță, va consolida relațiile de prietenie și colaborare”, se spune în mesajul președintelui.

Și premierul Maia Sandu a scris un mesaj pe Facebook, în care felicită poporul american cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii. „Îi doresc poporului american pace și prosperitate. Moldova a beneficiat întotdeauna de ajutorul și sprijinul total oferit de Guvernul american și suntem recunoscători pentru susținerea de lungă durată și pentru solidaritate. Este mai ușor să îndeplinești obiectivele democratice ale libertății, respectului pentru ceilalți și statului de drept atunci când te poți baza pe prieteni de încredere, care prețuiesc aceleași valori. Sper că legăturile dintre țările noastre se vor întări și vreau să reafirm angajamentul ferm al Guvernului față de democrație și bună guvernare”, menționează Maia Sandu.