logo

Studiul în rândul reprezentanților mediului de afaceri. SUMAR


https://www.ipn.md/index.php/ro/studiul-in-randul-reprezentantilor-mediului-de-afaceri-sumar-7542_1095729.html

 

REZUMAT

Studiul actual vizează evaluarea companiilor din Republica Moldova, și anume:

  • Analiza ponderii companiilor care au beneficiat de suport extern în anul 2022;
  • Analiza ponderii companiilor care practică activitățile de export și import, precum și dinamica exporturilor și a importurilor în ultimul an;
  • Analiza în dinamică numărul de angajați și cifra de afaceri;
  • Impactul asupra activității companiilor cauzat de evenimentele recente: pandemia COVID-19, războiul din Ucraina și criza energetică;
  • Identificarea principalelor bariere care au influențat dezvoltarea afacerilor;
  • Identificarea domeniilor în care ar avea necesitate sporită de sprijin sau consultanță pentru dezvoltarea afacerii.

Datele au fost colectate prin intermediul unui sondaj la telefon (CATI - Computer Assisted Telephone Interview) în perioada 17 Ianuarie 2023 și 2 Februarie 2023. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 382 de companii micro, mici și mijlocii din regiunile Nord, Centru, Chișinău și Sud. Marja de eroare este de ±5.2% la un interval de încredere de 95%.

Sondajul a fost efectuat de către Magenta Consulting pentru Friedrich Naumann Foundation for Freedom Romania and Republic of Moldova.

Evoluția numărului de angajați și a cifrei de afacere

  • 20% dintre companiile intervievate au declarat că în anul 2023, numărul de angajați a fost redus, în cazul a 60% - numărul de angajați a rămas la fel ca și în anul 2022, iar 19% - au mărit numărul de angajați.
  • O pondere de 32% dintre companiile intervievate au declarat că cifra de afacere a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul 2021, iar în cazul a 45% - cifra de afacere a crescut în ultimul an de activitate.

Principalele surse de finanțare

  • Majoritatea companiilor au avut ca și principala sursă de finanțare pentru afacere, în ultimii doi ani capitalul propriu (61%) sau economii personale și ajutor din partea cunoscuților (28%). Pentru 9% dintre companii, principala sursă de finanțare în ultimii doi ani au fost proiecte investiționale sau granturi.
  • O pondere de 14% dintre companii au apelat în ultimii doi ani la credit/ împrumut bancar însă nu au putut beneficia de acest serviciu. Totodată, 10% - au apelat la granturi și nu au beneficiat de acest serviciu. Pe de alta parte, 14% dintre companii au accesat și au beneficiat în ultimii doi ani de granturi sau proiecte investiționale.

Activitatea de import și de export

  • O pondere de 74% dintre companiile care au activitate de export – exportă în Uniunea Europeană, 26% - în SUA și 20% - în actualele sau fostele țări CSI, 7% - din Asia.
  • Companiile care practică activitatea de import, importă în mare parte din UE (73%), actualele sau fostele țări CSI (26%),  Asia (22%), SUA (4%).

Provocările întâlnite în activitatea companiei

  • Cele mai mari provocări cu care s-au confruntat companiile din Moldova în ultimii doi ani sunt: creșterea costurilor și a cheltuielilor (25%), războiul din Ucraina (21%), inflația (14%), lipsa de personal (11%) și criza energetică (11%).

Domeniile în care companiile din Republica Moldova necesită asistență

Domeniile în care companiile din Republica Moldova necesită asistență sunt: creșterea volumului de resurse financiare, materiale si umane pentru situații de criză (49%); marketing și promovarea afacerii (45%); domeniul HR, angajarea și instruirea personalului pentru a deveni specialiști buni (40%), management și planificarea activității pentru situații de criză și incertitudine (24%); suport financiar extern și audit în cadrul companiei (20%); digitalizarea proceselor (20%); strategii de dezvoltare a noilor produse și servicii, diversificarea activității (18%).

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.