logo

Studiu: Rata de angajare a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii este de trei ori mai mică decât a populației generale


https://www.ipn.md/index.php/ro/studiu-rata-de-angajare-a-persoanelor-cu-dizabilitati-in-7967_1091289.html

Pandemia de COVID-19 a înrăutățit considerabil situația persoanelor cu dizabilități pe piața muncii. Rata de ocupare a atins cel mai mic nivel din ultimii cinci ani (13,5%), fiind de trei ori mai mică în raport cu populația generală (39,8%). Sunt  concluziile studiului „Intenții bune, rezultate incerte: ocuparea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”, lansat astăzi de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) cu suportul Fundației Soros Moldova, notează IPN.

Potivit studiului „Intenții bune, rezultate incerte: ocuparea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii”, deși situația persoanelor cu dizabilități a fost dificilă de-a lungul anilor, criza pandemică a cauzat o înrăutățire considerabilă. A scăzut numărul peroanelor cu dizabilități angajate în câmpul, iar cei care au în continuare un loc de muncă, se regăsesc preponderent în domenii modest plătite.

„Situația persoanelor cu dizabilități a fost vulnerabilă și până la pandemie, în special în privința prezenței pe piața muncii. Datele Biroului Național de Statistică arată o prezență extrem de redusă pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Datele din 2021 arată că 13% din persoanele cu dizabilități se regăsesc pe piața muncii, în raport cu 40% din populația generală. În ultimii ani tot mai puține femei se regăsesc pe piața muncii, și aici putem vorbi despre o dublă marginalizare, pe de o parte femeile mai greu accesează piața muncii având în vedere sarcinile de îngrijire pe care și le asumă, pe de altă parte, starea de sănătate apare ca o barieră și un factor de discriminare atunci când femeile cu dizabilități încearcă să se angajeze”, a spus autoarea studiului, Natalia Covrig.

Potrivit datelor studiului, o mare parte din persoanele cu dizabilități activează în sectorul agricol, iar veniturile rezultate din activitatea agricolă sunt relativ mici, fapt ce plasează persoanele cu dizabilități în zona sărăciei. Mai mult, seceta din acest an a provocat un declin al volumului producției agricole, fenomen care a afectat veniturile angajaților din domeniu.

„În mare parte persoanele cu dizabilități se regăsesc cu productivitate scăzută, în special în domeniul agricol. 40% din persoanele cu dizabilități activează în agricultură, acesta fiind un domeniu care solicită un nivel mai redus de calificare. Datele statistice arată că persoanele cu dizabilități au acces limitat și la educație, 10% dețin studii superioare. Această situația îi împiedică să acceseze locuri de muncă în domenii cu o productivitate înaltă. Deși în perioada pandemiei sectorul agricol nu a fost printre cele mai afectate domenii, totuși pe termen lung, prezența concentrată a persoanelor cu dizabilități în sectorul agricol, le vulnerabilizează și mai mult, creându-le o insecuritate financiară”, a mai spus autoarea studiului.

Potrivit autorilor studiului, 2021, rata șomajului în rândul persoanelor cu dizabilități a fost de 4,2%, fiind de două ori mai mare față de anul precedent și atingând cea mai mare valoare din ultimii ani.

„În perioada pandemiei situația persoanelor cu dizabilități s-a înrăutățit semnificativ comparativ cu populația generală. Peste 50% din persoanele cu dizabilități au menționat că situația la serviciu s-a înrăutățit. Un număr semnificativ de persoane au menționat că s-a înrăutățit situația legată de venituri. În perioada pandemică, rata de încadrare a persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii a scăzut semnificativ. Ele fiind cele mai susceptibile de a activa în condiții nesigure de muncă”, a spus autorul studiului, Andrei Brighidin.

La 1 ianuarie 2021, conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, numărul persoanelor cu dizabilități în Republica Moldova era de 174. 500 mii persoane, inclusiv 10. 400 mii copii cu vârste cuprinse între  0-17 ani. Ponderea bărbaților constituie 51,8% în structura persoanelor cu dizabilități.