logo

Studiu: Inițiativa de combatere a propagandei și manipulării ruse - propagandă sau manipulare?


https://www.ipn.md/index.php/ro/studiu-initiativa-de-combatere-a-propagandei-si-manipularii-ruse-propaganda-sau--7542_1065714.html

 

Rezumat de presă


Inițiativa de combatere a propagandei și manipulării ruse - propagandă sau manipulare?
 


Studiul realizat de experții Asociației Comunitatea ”WatchDog.MD” are drept scop analiza impactului inițiativei legislative a Partidului Democrat prin care se dorește eliminarea propagandei ruse din spațiul mediatic moldovenesc. Autorii au ajuns la concluzia că noua lege va avea impact doar asupra audiovizualului. Iar propaganda va fi mai curând diminuată decât eliminată completamente. Felul în care este formulată legea va permite emițătorilor de conținut propagandistic să se adapteze rapid și să prezinte aceleași mesaje drept produse locale.

Este posibil că mediile ruse să înregistreze filiale locale. Televiziunile moldovenești care retransmit și acum emisiuni ruse să le traducă și să le modifice puțin astfel încât să poată fi livrate drept conținut autohton. Pe lângă impactul de reglementare mic, legea vine cu o formulare a conceptului de securitatea informațională total diferit față de cel propus de SIS și aprobat în primă lectură de către Parlament. Acest fapt denotă lipsa de comunicare între structurile statului și politicieni, un lucru periculos în materie de politici de securitate.

Pe lângă lipsa unui efect determinant, inițiativa este una care este sigur foarte profitabilă politic pentru PSRM și Igor Dodon pe de o parte și guvernarea în frunte cu Vlad Plahotniuc pe de altă parte. Discuțiile în jurul acestei inițiative permit imitarea unei contrapuneri între guvernare și socialiști, pe fonul pierderii de imagine din cauza promovării în comun a modificării sistemului electoral. Erijarea în apărător al presei ruse îi permite lui Igor Dodon să se poziționeze favorabil față de o parte din electorat și autoritățile de la Moscova. Vlad Plahtoniuc încearcă să recâștige încrederea vestului prin acest demers.

Pe lângă beneficiul politic, cei doi actori ar putea aibă beneficii financiare pe seama acestei inițiative. Socialiștii ar putea beneficia de noi finanțări din Federația Rusă pentru înlocuirea conținutului retransmis cu produse proprii similare. Vlad Plahotniuc ar putea să spere la finanțare pentru posturile proprii de televiziune din contul alocațiilor oferite de SUA în cadrul luptei cu propaganda rusă în Europa de Est.

Principalele posturi TV care vor fi afectate și sunt principalii emițători de propagandă rusă (cu audiențe mari) sunt Prime, RTR, NTV și RenTV. Impactul televiziunii Prime este cel mai mare în acest sent, depășind pe restul împreună.

În acest sens, autorii i-au cerut lui Vlad Plahotniuc să dea dovadă de determinare și să întrerupă imediat retransmiterea propagandei ruse prin intermediul propriului post de televiziune. Mai ales că pe termen mediu acesta va fi unicul impact vizibil al aplicării noii legi.

Autorii au recomandat autorităților de la Chișinău să reformeze CCA prin alegerea unei noi componențe prin concurs transparent. Aceasta va avea un impact vizibil și real asupra calității audiovizualului.

În concluzie, autorii au afirmat că inițiativa legislativă este mai curând parte a unor tactici politice și economice ale puterii și opoziției pro-ruse decât un angajament veritabil în lupta contra dezinformării ruse în mass-media din Republica Moldova.




DISCLAIMER:
Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.