logo

Studiile de securitate contribuie la asigurarea păcii și dezvoltării în toate domeniile


https://www.ipn.md/index.php/ro/studiile-de-securitate-contribuie-la-asigurarea-pacii-si-dezvoltarii-7967_1085752.html

Știința pentru pace și dezvoltare este în strânsă legătură cu cercetările în domeniul studiilor de securitate și apărare. „Fără securitate, fără pace, nu poate exista dezvoltare în toate domeniile, nu poate fi speranță și încredere în ziua de mâine. Securitatea și pacea sunt temelia pe care poate avea loc dezvoltarea. Fără asigurarea păcii și securității, nu există încredere din partea investitorilor și, respectiv, nu există dezvoltare”, a declarat pentru IPN Ion Coropcean, general de divizie, directorul Agenției pentru Știință și Memorie Militară (AȘMM) din subordinea Ministerului Apărării. În cadrul AȘMM există o subdiviziune care se preocupă de problematica păcii și securității – Secția Studii Strategice de Apărare și Securitate.

Ion Coropcean a făcut declarația în contextul Zilei Internaționale a Științei pentru Pace și Dezvoltare, care a fost marcată recent, în conformitate cu decizia Conferinței Generale a UNESCO din 2 noiembrie 2001 și în conformitate cu Hotărârea Guvernului Republicii Moldova din 22 noiembrie 2010 „Cu privire la instituirea sărbătorii profesionale a lucrătorilor din sfera științei și inovării Ziua științei”.

Generalul Ion Coropcean a remarcat faptul că structurile militare sunt preocupate de știința pentru pace și dezvoltare, pentru că astfel se contribuie la evitarea conflictelor și războaielor. „Unul dintre programele importante ale Alianței Nord-Atlantice este Programul Știință pentru Pace și Securitate (NATO Science for Peace and Security Program) Alianța contribuie esențial la asigurarea păcii și a dezvoltării statelor membre și partenere”, a menționat Ion Coropcean.

În luarea sa de cuvânt în cadrul mesei rotunde cu genericul „Cooperarea practică cu NATO: beneficii si impact pentru reziliența sectorului de securitate”, organizată recent de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, Marin Butuc, doctor, conferențiar cercetător, director al Școlii Doctorale „Științe militare şi de securitate” din cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, a menționat că cercetarea științifică în domeniul studiilor de securitate este supusă unui proces de modernizare. Ea are la bază preluarea experiențelor din statele dezvoltate, „cele ale NATO fiind de referință”. Știința din domeniul studiilor de securitate urmărește asigurarea păcii prin mijloace pașnice și a dezvoltării, care este în strânsă legătură cu instalarea unui climat de încredere și cooperare în toate domeniile.