logo

Studenţi şi doctoranzi din Germania vin la Chişinău la o şcoală de vară


https://www.ipn.md/index.php/ro/studenti-si-doctoranzi-din-germania-vin-la-chisinau-la-o-scoala-de-vara-7967_1022009.html

Un grup de studenţi şi doctoranzi din Germania vor participa, în perioada 24 august – 14 septembrie, la Chişinău, cea de-a 7-a ediţie a şcolii de vară cu genericul: „Parcursul european – provocări şi oportunităţi pentru Republica Moldova şi pentru vecinii săi”. Şcoala de vară este organizată de Moldova-Institut Leipzig, împreună cu Facultatea de Istorie şi Filozofie de la Universitatea de Stat din Moldova, Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, în colaborare cu Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), transmite IPN.

Deschiderea oficială a şcolii de vară va avea loc în data de 25 august, la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”. Programul şcolii de vară include un curs intensiv de română, organizat la Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, avându-i în calitate de coordonatori pe Violeta Crudu şi pe Alexei Axan. De asemenea, participanţii vor avea o serie de întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale şi organizaţii ale societăţii civile, menite să-i familiarizeze cu aspecte din istorie, situaţia social-politică, precum şi relaţiile Republicii Moldova cu ţările din regiune.

Vor fi prezentate comunicări, dezbaterile având o vastă tematică, printre care: „Moldova în componenţa imperiului rus: guvernământul Basarabia”, „Moldova în componenţa Regatului Român – al doilea Război Mondial – perioada sovietică – perioada de la declararea Independenţei până în prezent”,  „Republica Moldova între UE şi Rusia: şanse, aşteptări, iluzii”, „Cooperarea moldo-germană. Politică, economie şi cultură” etc.

În cadrul şcolii de vară studenţii şi doctoranzii germani vor avea prilejul să interacţioneze cu reprezentanţi ai instituţiilor de stat şi internaţionale. Participanţii la şcoala de vară vor beneficia de câteva excursii prin Chişinău, la Iaşi, la Bender şi Tiraspol, la Orheiul Vechi şi la Saharna, la Comrat şi la Odesa.

Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east - Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Cei 16 participanţi sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la şcoala de vară - învăţarea românei pentru a putea să comunice cu purtătorii acestei limbi, inclusiv ca ulterior să-şi continue studiile în România prin intermediul programului Erasmus, documentarea şi acumularea materialului pentru tezele de licenţă, cunoaşterea realităţilor din Republica Moldova, aprofundarea cunoştinţelor referitoare la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, moştenirea istorică şi culturală, problema identitară şi a limbii vorbite, situaţia minorităţilor naţionale şi sociale ş.a. Interesul particular pentru Republica Moldova ca ţară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană, inclusiv de aspectele privitoare la dezvoltarea economică sau respectarea drepturilor omului ca valori europene.