logo

Strategia PDM este de a fi cu toţi şi cu nimeni în acelaşi timp, CAMPANIE IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/strategia-pdm-este-de-a-fi-cu-toti-si-cu-7978_1014595.html

La 30 noiembrie au loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. O parte din partidele politice deja au început, oficial sau neoficial, activităţile electorale, altele încă nu. Agenţia IPN şi-a propus să fixeze „portretele” formaţiunilor politice, înregistrate în percepţia societăţii, până la declanşarea oficială a campaniei electorale. Credem că este un exerciţiu util pentru electoratul din Moldova care va obţine informaţie concentrată suplimentară de care va putea ţine cont în ziua alegerilor, dar şi pentru înseşi partide care vor obţine indicii în plus pentru corectarea imaginii. S-ar putea ca acest tablou să prindă bine şi pentru o mai bună înţelegere între ceea ce vrea să fie şi ceea ce este în realitate un partid sau altul din Republica Moldova. În acest scop, mai mulţi experţi au fost solicitaţi să se exprime vizavi de şansele partidelor de a ajunge în viitorul legislativ, cum şi-au îndeplinit promisiunile făcute la fostele alegeri, eventualele coaliţii, subiecte, tactici şi strategii pe care acestea le vor utiliza pentru a se impune mai mult în faţa electoratului. Formaţiunile politice sunt prezentate în ordinea dictată de numărul mandatelor deţinute în actualul legislativ şi scorul electoral obţinut în ultimele alegeri parlamentare, desfăşurate în anul 2010.
---

Partidul Democrat din Moldova are o imagine controversată din cauza faptului că, într-o anumită perioadă, a fost asociat cu politicieni al căror nume a fost pătat în diferite scandaluri. Imaginea formaţiunii s-a îmbunătăţit de când nu mai promovează activ acești membri de partid. Experţii îi dau şanse că va ajunge în noua legislatură, întrucât nucleul votanţilor îi este fidel.

Expertul în strategii electorale, Olga Nicolenco, spune că imaginea PDM astăzi este mai bună decât s-a aşteptat şi mai proastă decât a sperat. Deşi a comis o serie de greşeli, la 4 luni până la alegeri PDM se află într-o situaţie destul de stabilă, cel puţin vizibil – fără scandaluri şi certuri interne, cu o echipă configurată şi închegată. Dacă la nivelul de conducere a PDM nu se vor produce seisme destabilizatoare, formaţiunea are şanse reale de accedere în viitorul parlament şi trebuie să reuşească, cel puţin, repetarea rezultatului actual. Salutabil ar fi ca în timpul rămas elita PDM să fie extrem de atentă la formulări, idei şi acţiuni.

Analistul politic Nicolae Negru menţionează că PDM îl are acum pe Igor Corman preşedinte de Parlament, iar acesta produce o impresie bună, care se răsfrânge şi asupra imaginii formaţiunii. Igor Corman este caracterizat ca o persoană echilibrată, ce provine din mediul diplomatic. În acelaşi timp, PDM a trecut prin criza de după Pădurea Domnească, atunci fiind demis prim-vicepreşedintele Parlamentului pentru lipsă de încredere – democratul Vlad Plahotniuc. Liderul PDM, Marian Lupu, a fost demis și el din funcţia de preşedinte al legislativului. Nicolae Negru susţine că o parte din alegători înţeleg că a fost o luptă politică, toate aceste acuzaţii ar trebui confirmate în justiţie. Analistul a remarcat că, dacă ne conducem de rezultatele sondajelor, vedem că o anumită parte a electoratului rămâne fidelă democraţilor. După şanse prognozate, PDM va intra în Parlament pe locul al treilea ca reprezentare.

Denis Cenuşa, expert, este de părere că imaginea PDM s-a schimbat spre bine de când Vlad Plahotniuc nu mai este asociat atât de mult cu partidul. Politicianul mai este în memoria publicului, dar nu mai apare în vizor atât de des. De asemenea, unele personaje mai contradictorii au fost scoase din prim plan. Denis Cenuşa nu crede că ar fi vreo şansă ca PDM să intre în alegeri cu alte partide într-un bloc electoral. „Aceasta ar presupune împărţirea intereselor, prin urmare un partid ca PDM, care se consideră puternic, n-ar dori să împartă plăcinta cu altcineva”, a subliniat expertul. Denis Cenuşa a adăugat că sondajele arată că partidul ar putea acumula 10-12 la sută din voturile electoratului, dar totul depinde foarte mult cum va fi soluţionată situaţia creată de relaţiile dificile pe care le are Moldova cu Rusia, aceasta deoarece electoratul PDM este mai mult pro-rus.

Ion Tăbârţă, vicedirector al Institutului de Consultanţă şi Analiză Politică „Politicon”, consideră că imaginea PDM este controversată. Chiar dacă este un partid vechi, cu tradiţii, într-o anumită perioadă a fost asociat cu politicieni care nu au avut mereu o imagine impecabilă. Expertul este convins că acest partid va încerca să lucreze la imagine, mai ales că dispune de o reţea mediatică impresionată. Locomotiva formaţiunii, din punctul de vedere al lui Ion Tăbârţă, este Marian Lupu, dar în ultima perioadă se lucrează mai mult la imaginea lui Andrian Candu şi Igor Corman. Ion Tăbârţă nu crede că în actuala campanie electorală vom avea un bloc între partidele aflate acum la guvernare. Expertul exclud orice posibilitate de a se crea un bloc între Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat. Expertul este convins că PDM va trece pragul electoral, dar se abţine să prognozeze câte mandate ar putea câştiga.

Olga Nicolenco, analizând punctele forte ale formaţiunii, a subliniat o reţea bine conturată de organizaţii primare în teritoriu, activişti devotaţi, mulţi din ei bine instruiţi, surse mediatice, prezenţa vizibilă pe reţele de socializare, activism politic, abilităţi de negociere şi compromis, capacităţi manageriale puternice ale staffului, siglă clară. Ca puncte slabe politologul remarcă mesaje diluate şi ambigui dinspre conducerea partidului spre membrii de rând şi alegători.

Nicolae Negru spune că PDM are o problemă în privinţa mesajelor pe care le transmite. Mai înainte, democraţii găsiseră o soluţie să se poziţioneze ca un partid care face legătura dintre dreapta şi stânga, care împacă lucrurile, ca un partid care e şi cu unii, şi cu alţii. În acelaşi timp, nici cu unii, nici cu alţii. Nicolae Negru spune că e o poziţie comodă şi probabil va încerca să folosească această stratagemă mai departe, dar nu ştie dacă le va reuşi, mai ales că Partidul Comuniştilor a făcut virajul recent şi nu se mai împotriveşte asocierii Moldovei cu UE. Analistul e de părere că această formaţiune va trebui să găsească ceva legat de bunăstare, ceva legat de bunele relaţii cu Rusia, dar, cel mai probabil, îi va fi dificil să-şi creeze un mesaj atractiv.

Ion Tăbârţă spune că punctul slab al formaţiunii este imaginea compromisă. Punctele tari sunt reţeaua de formaţiuni locale bine dezvoltată, lideri locali bine pregătiţi, pârghia administrativă pe care o poate şi o va folosi. Analistul crede că PDM se va axa în campania electorală în mare parte pe domeniile pe care le-a gestionat în perioada de până la alegeri.

Denis Cenuşa consideră că punctul puternic al formaţiunii este o finanţare bună din partea principalului reprezentant – Vlad Plahotniuc. Aceasta îi va permite să se extindă pe baza filialelor locale ale altor partide. Alt punct este şi afilierea la ideologia pro-moldovenistă, prin care promovează valorile stataliste şi astfel atrage susţinători. Expertul susţine că personajele cu imagine pătată reprezintă punctele slabe. Denis Cenuşa crede că PDM în campania electorală va pune accentul pe identitatea moldovenească şi pe consolidarea statalităţii. De asemenea, relaţia cu UE va fi promovată, dar foarte atent.

Olga Nicolenco consideră că PDM va pune accentul în campanie pe subiectele sociale (pensii, salarii, locuri de muncă, infrastructură, dezvoltare locală), euro-integrare (în primul rând aspectele economice), susţinerea internaţională a partidului şi beneficiile pentru Moldova, rolul de echilibru pe arena politică. Cât ţine de tacticile pe care ar putea să le abordeze, politologul spune că PDM ar putea să înceapă de la respectarea promisiunii, date cu privire la modalitatea întocmirii listei de candidaţi pentru scrutinul din noiembrie. De asemenea, PDM va încerca să continue campania de la uşă la uşă, să desfăşoare o campanie în UTA Găgăuzia şi să pună accentul pe relaţia cu diaspora.
---

În cadrul acestei campanii IPN deja a publicat materiale despre aprecierile date de către experţi Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Mariana Galben, IPN