logo

Stoianoglo către Sandu: Desemnați al doilea moderator pe lângă Gonța


https://www.ipn.md/index.php/ro/stoianoglo-catre-sandu-desemnati-al-doilea-moderator-pe-langa-8013_1108353.html

Candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianolgo, susține că singura soluție onorabilă nu ar fi înlocuirea jurnalistului Gheorghe Gonța, ci desemnarea de către Maia Sandu a unui al doilea moderator, „care să corespundă tuturor criteriilor de loialitate și devotament personal, pe care le consideră esențiale actuala guvernare politică”. Reacția vine în contextul în care echipa Maiei Sandu a declarat că este necesară o poziție agreată a mediului jurnalistic cu echipa contracandatului cu privire la desemnarea moderatorului, transmite IPN.

„Regret să constat că din nou o componentă esențială și obligatorie a oricărei competiții democratice – dezbaterile publice între candidați – este pusă în pericol sub noi pretexte. De această dată, motivul invocat pentru a perturba dezbaterile este campania organizată de discreditare personală și, de facto, un linșaj public asupra jurnalistului Gheorghe Gonța, propus ca posibil moderator. Societatea a fost martora unui nou exemplu despre cum, sub masca integrării europene, se desfășoară o adevărată hărțuire și terorism informațional, metode caracteristice regimurilor totalitare. Văd această campanie ca o încercare stângace a echipei Maiei Sandu de a evita dezbaterile”, afirmă Alexandr Stoianoglo.

Candidatul a precizat că propunerea sa inițială pentru dezbateri a inclus participarea a doi moderatori: unul din partea echipei Maiei Sandu și unul din partea lui. În opinia sa, acest format ar fi asigurat echilibrul necesar, eliminând orice suspiciune privind corectitudinea și imparțialitatea competiției. Totuși, contracandidata sa a propus să fie un singur moderator și a acceptat candidatura lui Gheorghe Gonța.

Echipa Maiei Sandu a anunțat acceptă orice moderator pentru dezbaterile cu Alexandr Stoianoglo și solicită Consiliului de Presă să propună jurnalistul. Precizarea a fost făcută azi dimineața, ca urmare a declarației emise ieri de Consiliul de Presă și după anunțul câtorva televiziuni de a nu transmite dezbaterile dacă acestea vor fi moderate de Gheorghe Gonța. Contestarea din mediul jurnalistic nu a determinat staful Maiei Sandu să respingă candidatura lui Gonța, propus de echipa lui Alexandr Stoianoglo, și candidata va merge la dezbatere cu orice moderator, însă în opinia staffului său, acesta trebuie agreat de Consiliu și coordonat cu contracandidatul.