logo

Stereotipurile de gen sunt înrădăcinate în mentalul colectiv, deputata Marcela Adam


https://www.ipn.md/index.php/ro/stereotipurile-de-gen-sunt-inradacinate-in-mentalul-colectiv-deputata-8004_1110861.html

Stereotipurile de gen sunt înrădăcinate profund în mentalul colectiv și nu contează că ești femeie sau bărbat, toată lumea este afectată de aceste prejudecăți. Angajamentul societății și al instituțiilor statului trebuie să fie clar – de a combate aceste stereotipuri. Declarația a fost lansată de deputata Marcela Adam, membru al Comisiei parlamentare cultură, educație și mass-media, la dezbaterea publică: „Demontarea stereotipurilor de gen”, organizată de Agenția de presă IPN.

„Trebuie să facem mai multe campanii de informare cu privire la impactul negativ al acestor stereotipuri asupra vieții cetățenilor, asta pentru că gândirea stereotipă și prejudecățile afectează nu doar viața femeilor sau a unor categorii de cetățeni, dar afectează viața întregii societăți, în ideea că duce la un regres atât în plan social, cât și în plan economic”, a menționat parlamentara.

Potrivit Marcelei Adam, o prejudecată frecventă este că femeile sunt cele care trebuie să se regăsească în familie, să-și asume responsabilitățile de familie – „să stea la cratiță”. Respectiv, activitățile sau responsabilitățile de a lua decizii revin bărbatului. Acestea sunt cele două mari poluri, care diferențiază responsabilitățile de gen și induc această inegalitate de gen în societate sau gândire inegală.

Marcela Adam a precizat că trebuie să se înțeleagă că fiecare este responsabili de această situație. În opinia sa, „totul pornește foarte timpuriu, de exemplu, chiar și din momentul în care familia este în așteptarea unui copil și întrebarea clasică este „ce va fi - fată sau băiat?”, apoi sunt alese culorile hăinuțelor – roz la fetițe, albastru pentru băieți, cu jucăriile e la fel”.

„Din primele zile ale copilului facem aceste diferențieri. Indirect sau neconștientizând acest fapt, inducem această gândire stereotipă și alimentăm aceste stereotipuri în societate. Contează foarte mult care sunt principiile în familie. Dacă în familie, părinții o atitudine de partajare a sarcinilor – atât soțul, cât și soția poate, dacă vrea, să muncească, să facă acasă treburile în egală măsură. Nicăieri nu este scris cine și ce trebuie să facă”, susține deputata.

Potrivit Marcelei Adam, este o cutumă și o gândire patriarhală, care vine prin tradiție din acele vremuri când femeile erau mai mult legate de casă și de îngrijirea copilului, de treburile casnice, iar bărbații mergeau în câmp sau în altă parte să agonisească bani.

„Timpurile s-au schimbat. În societățile moderne, fiecare – atât bărbații, cât și femeile - nu doar că au dreptul, dar și necesitatea să se afirme în societate. Și dacă femeia vrea să-și facă o carieră, statul trebuie să asigure toate circumstanțele în care ea să o poată face”, a precizat politiciana.

Deputata spune că pe platformă au fost promovate mai multe inițiative, inclusiv cea cu privire la salarizarea egală. Și deși a fost promovat acest proiect de lege, de la legea pe hârtie până la implementare este un drum mai lung. În opinia sa, este necesar să fie consolidate competențele femeilor de a-și negocia un salariu mai mare, așa cum este în cazul bărbaților, după cum arată studiile. Marcela Adam consideră că inechitatea vine, de cele mai multe ori, din cauza stereotipurilor. De asemenea, trebuie promovate politici pentru a determina angajatorii să fie corecți în raport cu salariații, dar și să transparentizeze salariile.

Dezbaterea publică la tema „Demontarea stereotipurilor de gen” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.