logo

Ștefan Urîtu – portretul candidatului la șefia capitalei


https://www.ipn.md/index.php/ro/stefan-uritu-portretul-candidatului-la-sefia-capitalei-8012_1100396.html

Materialul face parte din campania de informare lansată de IPN în care prezintă date biografice, informații despre venituri și avere, precum și experiența profesională a candidaților la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Ștefan Urîtu candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului politic Voința Poporului, pe care îl conduce.

S-a născut pe 9 ianuarie 1951 în satul Ustia, raionul Dubăsari. Este căsătorit și are trei fiice.

În perioada anilor 1966-1967 a studiat la Colegiul de veterinari și zootehnie din Carmanova, raionul Grigoriopol. Între anii 1973-1977 a făcut studii la Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol, Facultatea fizică și matematică. Din 1980 și până în 1983 a urmat un doctorat, fiind cercetător științific inferior la Institutul de Metalurgie Neferoasă „I. P. Bardin” din Moscova. Federația Rusă.

Începând cu anul 1977 și până în 1979 a activat în calitate de lector la Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol, iar între anii 1983-1988 – în calitate de lector superior. Între anii 1989 și 1992 a fost membru al Consiliului Republican al Frontului popular.

Între anii 1990 și 1993, în cadrul secției Tiraspol a Frontului Popular, fondează prima asociație neguvernamentala – Comitetul pentru Drepturile Omului din Transnistria. Scopul acesteia era de a monitoriza crimele contra umanității săvârșite de agenții fostului KGB și a regimului separatist instaurat de grupul „ALPHA” a BFI (ФСБ). În perioada anilor1988-2010 a fost docent/conferențiar, pro-decan la Facultatea de fizici și matematici de la Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul la Chișinău. Din 1993 și până în 2010 a fost președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova.

În perioada februarie-septembrie 2010 a activat în calitate de consilier pe probleme politice al președintelui țării, interimatul funcției în acea perioadă fiind exercitat de liberalul Mihai Ghimpu. Din august și până în decembrie același an, a fost deputat în Parlament pe listele Partidului Liberal. Din 2011 și până în octombrie 2015, a fost vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale, iar din 2015 și până în 2016 – membru CEC.

În prezent este pensionar, administrând societatea comercială „Larimaris-Lex” SRL, pe care a creat-o în anul 2004. Pentru ultimul an înainte de alegerile locale declară pensii în mărime de 114 mii de lei. Mai declară 10 mii de lei din donații. Din anul 2006, candidatul deține 1/2 cotă parte dintr-un teren extravilan valoarea căruia este peste 1,1 milioane de lei. În declarația de avere se indică un cont bancar cu 30 de mii de lei, dar și un credit bancar în mărime de 150  de mii de lei, accesat în 2009.

Ștefan Urîtu a declarat că prioritățile sale în calitate de primar general al Chișinăului vor viza îmbunătățirea managementului instituțiilor municipale, soluționarea problemei ambuteiajelor prin sincronizarea orelor de muncă a entităților care generează un flux mare de mașini și elaborarea planului urbanistic general. „Am experiența necesară, am cunoștințele necesare, știu problemele Chișinăului și am echipa împreună cu care vom soluționa aceste probleme”, a spus candidatul.

Ștefan Urîtu de la Partidul politic Voința Poporului este cu numărul 23 în buletinul de vot.