logo

Ștefan Gligor: Suntem unicul partid care are un plan de legalizare a economiei tenebre


https://www.ipn.md/index.php/ro/stefan-gligor-suntem-unicul-partid-care-are-un-plan-8004_1082720.html

Economia tenebră a Republicii Moldova e mult mai mare decât economia oficială. Partidul Politic „Partidul Schimbării” este unicul partid care are un plan de legalizare a economiei tenebre. Potrivit președintelui Partidului, Ștefan Gligor, angajatorii plătesc salariile majoritar în plic. Salariile sunt achite la cât de puțin posibil oficial, pentru a plăti mai puține impozite, iar diferența este achitată la mână. În opina sa, aceasta este baza economiei tenebre în Republica Moldova. A doua componentă e contrabanda de produse agricole. „Acest flux de bunuri nevămuite, aduse prin mită, sugrumă producătorul local care nu poate face competiție odată ce plătește taxe. De asta lichidarea fluxului de contrabandă va spori competiția internă și va ajuta producătorul local să se pună pe picioare. Problema economiei tenebre poate fi rezolvată prin instrumente de stimulare fiscală”, a declarat Ștefan Gligor, invitat la cea de-a doua dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

În opinia sa, instituțiile de stat ar fi cele care sugrumă producătorii locali, inclusiv organele de control care vin cu controale nejustificate. De aceea Partidul Schimbării vine cu politici concrete care le vor neutraliza, astfel ca statul să devină partener al cetățeanului antreprenor, „nu jandarm și inamic”. „Vom introduce un moratoriu la orice control, inclusiv cel fiscal, pentru afacerile mici de familie, deschise în mediu rural, pentru cinci ani. Vom anula impozitul pe venit și dividende pentru afacerile mici de familie până la 9 angajați. Așa vom putea crea locuri de muncă la nivelul satelor”, a remarcat Ștefan Gligor. După el, statul trebuie să instruiască și să încurajeze oamenii să facă afaceri, să se întrețină singuri din resursele și potențialul disponibil, să-i încurajeze fiscal să revină la ei în localitate, să deschidă afaceri și să fie protejați împotriva instituțiilor corupte.

Ștefan Gligor susține că pentru a face posibilă creșterea economiei bazată pe știință, e nevoie de investiții masive în sistemul de educație. În prezent, spune acesta, sistemul produce mai mult șomeri, oameni care sunt integrați parțial sau deloc în necesitățile economiei Republicii Moldova. „Promovăm un concept al educației vocaționale. Trebuie cu aceleași resurse, gradual crescându-le, să schimbăm curricula școlară și să ajustăm curricula universitară. Esența e că economia are necesități, iar sistemul de învățământ ar trebui să țină pasul cu necesitățile economiei. La noi s-a pierdut conexiunea între mediul universitar și economia reală demult și nu se mai coordonează. Avem o criză acută de cadre în toate domeniile”, a afirmat Ștefan Gligor. Din spusele sale, pentru a crea o economie bazată pe cunoștințe, trebuie schimbată atitudinea față de sistemul de educație, să se înceapă investițiile în generațiile viitoare. Pentru cei care deja sunt produsul sistemului, statul trebuie să gândească programe de recalificare pentru angajare în câmpul muncii a persoanelor. „Trebuie să dezvoltăm sistemul nostru de învățământ, să încurajăm copiii să-și urmeze vocația, iar sistemul de învățământ nu trebuie să le inhibe vocația, ci să-i ajute să-și-o descopere. Doar prin învățământ vocațional obții oameni pregătiți și pasionați de ceea ce fac”, a opinat Ștefan Gligor.

Președintele Partidului Schimbării crede că Republica Moldova are nevoie de schimbări majore, care nu pot fi făcute cu oameni și metode vechi. „E nevoie de oameni integri, capabili, instruiți, competenți și curajoși, care să facă față sistemului public din țară, controlat de crimă organizată, degradat și ineficient. Pentru asta am creat Partidul Schimbării, o platformă deschisă oamenilor curajoși, cu inițiativă și profesionalism. Schimbarea se produce prin implicare, să nu credeți în miracole, nu va veni nimeni să facă în locul nostru curățenie în justiție, să facă politici fiscale în economie, care vor aduce oamenilor și antreprenorilor libertate”, a fost mesajul lui Ștefan Gligor către alegători.

La a doua dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021” a mai participat reprezentantul Partidului Politic „Democrația Acasă”. Partidul Politic Șor nu a acceptat invitația

La cea de a treia dezbatere electorală IPN, care va avea loc joi, 1 iulie, cu începere de la ora 11:15, au fost invitați concurenții electorali: Partidul Politic Alianța pentru Unirea Românilor. Partidul Politic „Partidul Legii și Dreptății” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.