logo

Ștefan Gligor: Sunt subiecte de ineficiență, dar pe perioada războiului evităm confruntările politice


https://www.ipn.md/index.php/ro/stefan-gligor-sunt-subiecte-de-ineficienta-dar-pe-perioada-7965_1088815.html

Președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, spune că activitatea Executivului ar merita criticată, însă la întrevederea formațiunilor extraparlamentare cu președintele Maia Sandu a fost agreat ca acest lucru să nu se întâmple pe perioada războiului din Ucraina. Gligor spune că formațiunile au luat decizia de a evita confruntările politice pe perioada complicată a crizei de securitate din regiune. Totuși, Gligor spune că, după încheierea războiului din Ucraina, problema ineficienței activității Guvernului ar trebui să revină în actualitate, notează IPN.

Liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor spune că la întrevederea președintelui Maia Sandu cu liderii partidelor extraparlamentare s-a luat decizia de a evita orice tentative de tensionare a situației din țară. Gligor spune că deși guvernarea ar merita criticată pentru modul în care administrează țară, totuși, confruntările politice sunt evitate pe perioada stării de urgență.

„Pe perioada războiului suntem limitați în privința agendei politice interne. Sunt multe subiecte de ineficiență care ar trebui abordate, dar pe perioada războiului noi încercăm să evităm confruntările politice și asta a fost esența discuției pe care am avut-o cu președintele Maia Sandu. Am agreat ca pe perioada războiului să lăsăm contradicțiile interne și confruntările politice pentru a nu complica lucrurile și așa complicate. Dar iată că a trecut o lună, războiul continuă, problemele create în contextul războiului tot mai insistent se cer a fi puse pe masă. Sper că vom găsi o modalitate civilizată, calmă, să discutăm deficiențele pe care le avem. După război, subiectul îmbunătățirii lucrului Guvernului va reveni pe agendă”, a spus Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Ștefan Gligor spune că problema cea mai mare a guvernării de la Chișinău este lipsa unei echipe profesioniste, care să gestioneze eficient multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova.

„PAS nu a învățat lecția anului 2019, când puterea a căzut peste ei din cer. Au avut 9 ministere și jumătate de an ca să înțeleagă că nu sunt pregătiți pentru actul guvernării. Ulterior au avut doi ani plini, fiind recunoscuți în sondaje ca miză politică de bază, să-și creeze echipă competentă. Pe ultima sută de metri căutau miniștri. Pe ministrul agriculturii abia de l-au găsit. Din 9 ministere pe care cu greu le-au acoperit în 2019, au creat 13 ministere. Au creat pentru Andrei Spînu un minister monstru, ministrului economiei i-au lăsat doar Agenția Protecția Consumatorului, adică, practic, nimic”, a mai spus Ștefan Gligor.

La 25 februarie, a doua zi după izbucnirea războiului din Ucraina, președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu liderii Congresului Civic, Partidului „Democrația Acasă”, Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, PDM, PLDM, Partidului Nostru, PPDA, Partidului Schimbării, Partidului Verde Ecologist. Atunci șefa statului le-a cerut liderilor formațiunilor politice să contribuie la consolidarea societății prin respingerea și descurajarea discursului de ură și a dezinformării.