logo

Ștefan Gligor: Situația limbii române și a altor limbi în Moldova reflectă starea societății


https://www.ipn.md/index.php/ro/shtefan-gligor-sostoyanie-rumynskogo-i-drugikh-yazykov-v-moldove-8004_1075798.html

Statul nu are o politică adecvată care să corespundă solicitărilor societății în ceea ce privește studierea limbii române, susține juristul Ștefan Gligor. Luând parte la dezbaterile publice de la IPN "Limba ca valoare integrantă în dezvoltarea europeană a societății”, el a menționat, că statul, de-a lungul a trei decenii, ignoră această problemă, desconsiderând-o ca importanță, considerând că nu merită cheltuirea banilor publici.

"Politicienii nu înțeleg importanța sistemului educațional pentru dezvoltarea economiei. Ei nu văd această legătură", a adăugat expertul permanent al proiectului IPN "Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare".

"Noi, în genere, nu investim deloc în sistemul educațional și, în loc să reacționăm la realități, ne bazăm pe un model învechit. Sistemul educațional din Moldova nu corespunde provocărilor", insistă Ștefan Gligor.

El este ferm convins, că această situație are un motiv. "Toate tehnologiile politice de captare a anumitor segmente de electorat sunt construite pe principiul devidet et imperat. Dacă te concentrezi asupra diferenței și nu asupra comunului, atunci intervine efectul apartenenței la un anumit grup. De 30 de ani politicienii noștri au dispersat oamenii prin diferite colțuri, i-au împărțit pe categorii și i-au vopsit în diferite culori", spune Ștefan Gligor.

Potrivit lui, lipsa unei politici calitative de stat și a viziunii de perspectivă doar a intensificat problema lingvistică și așa dificilă și complexă. "Atât timp cât politicienii vor trata cetățenii ca sursă de venit, nu vom schimba calitativ nimic", spune Ștefan Gligor.

Potrivit lui, "situația limbii române și a altor limbi în Moldova reflectă astăzi starea societății". "Dar ea este alarmantă și trebuie să lucrăm la acest proces", a conchis Ștefan Gligor.

Dezbaterile publice " Limba ca valoare integrantă în dezvoltarea europeană a societății" fac parte din  ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare". Agenția de presă IPN organizează dezbaterile publice cu supor-tul Fundației Hanns Seidel.