logo

Ștefan Gligor: Nu e o reformă a justiției, e menținerea proceselor, aranjate de Plahotniuc


https://www.ipn.md/index.php/ro/stefan-gligor-nu-e-o-reforma-a-justitiei-e-mentinerea-proceselor-aranjate-de-pla-8004_1076018.html

În Moldova justiția nu e supusă reformei, dar în virtutea capacităților operaționale ale lui Igor Dodon și ale oamenilor rămași de la Plahotniuc sunt menținute procesele aranjate de Vlad Plahorniuc. Declarația a fost făcută de juristul Ștefan Gligor în cadrul dezbaterilor publice „Locul actual al integrării europene pe agenda socio-politică a Moldovei”.

El a accentuat că până în prezent actuala putere nici barem n-a publicat viziunea intențiilor pe care le are în raport cu sistemul justițiar. În debut, persoana numită în funcția de ministru al justiției, a manifestat un spirit activ, dar totul a rămas pe loc. Igor Dodon și socialiștii sunt concentrați pe promovarea magistraților comozi lor și a unor membri comozi ai Consiliului Suprem al Magistraturii. Își dau prea bine seama că nu poți face schimbări efective în sistem, când ești silit să votezi alături de Andronache, Nichiforciuc și alți camarazi”, spune expertul permanent al proiectului IPN „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare”.

„Într-o țară parlamentară reforma o face Parlamentul asistat de ministerele de profil. La noi, însă, majoritatea parlamentară e compusă din oamenii lui Plahotniuc, din foștii oameni ai lui Plahotniuc, dar și ai lui Igor Dodon, care este un proiect politic al lui Plahotniuc, care și-a trădat creatorul. Ei nu au nevoie de reformarea justiției din care va fi extrasă componenta coruptă”, insistă expertul.

Dânsul crede că în prezent Igor Dodon nu urmărește scopul deoligarhizării statului. „El vrea să substituie persoana care dirija statul oligarhic în propriul interes. Aceasta se vede foarte bine din comportamentul ministrului Nagacevschi. El a renunțat totalmente la proiectele de reformare a justiției. Și chiar afirmă că sunt proiecte care contravin bunului simț într-atâta, încât el se abține de la susținerea lor. Bunăoară, inițiativa, care a făcut imposibilă persecutarea beneficiarilor direcți ai companiilor din off-shore. În special, a celor prin care a fost furat miliardul. Ea fost redactată la comanda unei persoane private. Iată formatul de funcționare a acestor chestii”, a conchis Ștefan Gligor.

Dezbaterile publice „Locul actual al integrării europene pe agenda socio-politică a Moldovei” fac parte din ciclul „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană, prin comunicare” pe care Agenția de presă IPN îl realizează cu sprijinul Fundației Hanns Seidel