logo

Ștefan Gligor: Arhitectura actuală a justiției nu poate fi reformată cu măsuri decorative


https://www.ipn.md/index.php/ro/stefan-gligor-arhitectura-actuala-a-justitiei-nu-poate-fi-8004_1087678.html

Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării, crede că guvernarea merge acum pe o cale greșită de reformare a justiției, una „de fațadă”, și că se lasă pe mâna unor oameni din sistem care oferă „soluții ușoare, dar greșite”.

„În treizeci de ani, acest sistem n-a știut niciodată cum să se curețe (...) Și acest sistem nu poate fi curățat prin declarații, prin pași mărunți, prin colaborări cu oameni din acest sistem care au și făcut posibilă creșterea și ramificarea organizației criminale a lui Plahotniuc. Arhitectura actualului sistem de justiție, a organelor judecătorești și a celor de urmărire penală, nu poate fi reformată cu măsuri decorative”, a declarat Ștefan Gligor în cadrul unei dezbateri organizate de IPN.

Politicianul e de părerea că PAS a apucat-o pe o cale greșită în ultima jumătate de an, iar asta pentru că a mers pe „calea ușoară”. „A venit cineva și le-a pus pe masă niște scenarii, niște arestări. Iar asta este calea ușoară, pentru că este calea greșită. Pentru că acele scenarii sunt puse pe masă de oamenii care l-au ajutat pe Plahotniuc să devină Plahotniuc.”

Ideea de vetting și pre-vetting promovată de PAS, adică de evaluare a oamenilor din sistem, în calitate de soluție pentru curățarea sistemului, i se pare deficitară lui Ștefan Gligor: „Pre-vetting-ul și vetting-ul tot oamenii îl fac și asta este o procedură care durează”.

Potrivit lui Gligor, guvernarea încearcă să colaboreze cu unii oameni vechi din sistem pentru a câștiga timp până se pun pe roate mecanismele de evaluare. Dar până se va întâmpla acest lucru, PAS riscă să-i expire timpul și să-și piardă susținerea politică.

Cu toate acestea, președintele Partidului Schimbării nu crede că actualei guvernări i se poate imputa o eventuală rea-intenție în curățarea sistemului de justiție, ci doar „incompetență și proastă organizare”. Însă pe vremea guvernării socialiste, potrivit lui Gligor, lucrurile au stat altfel: „Ceea ce s-a întâmplat în perioada președintelui Dodon trebuie investigat de un grup de urmărire penală integru, independent și profesionist (...) Anul în care a guvernat Dodon și jumătatea de an în care guvernează PAS reprezintă două exemple de administrare stupefiantă a statului. Însă motivațiile sunt total diferite. În cazul socialiștilor și a președintelui Dodon, a fost o tolerare conștientă a sistemelor corupționale și coparticipare în ele. Iar în cazul PAS, este pur și simplu vorba de incapacitate, lipsă de resurse umane, lipsă de strategie și viziune”.

Dezbaterea publică la tema „Combaterea corupției în Republica Moldova: între obiective, procese și efecte”, organizată de IPN, a fost ediția a 224-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.