Coaliția de guvernare între Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat din Moldovase formalizează de nevoie și reprezentanții celor două formațiuni nu au încotro. Și aceasta pentru că în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, persistă riscuri și nici nu este clar cu ce rezultate și pentru cine acestea se vor încheia. De această părere este Ștefan Gligor, avocat, expert în politici publice, participant la dezbaterile publice „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, organizate de Agenția de presă IPN. În opinia expertului, în această coaliție, „agendele democraților și socialiștilor vor fi diferite, însă scopul lor va fi îmbogățirea ilicită și pregătirea pentru următoarele exerciții electorale”.
„Nu există nimic mai fals în Republica Moldova și în societatea noastră decât prezentările oficiale de fațadă ale partidelor politice, în special ale celor două partide – PDM și PSRM. Nu există diferențe ideologice între oameni care au fost la guvernare în ultimele două decenii – felul lor de a fi, felul lor de a gândi, de a reacționa și a de a-și apăra și proteja interesul personal, financiar, criminal, ilegal, este unul evident”, susține expertul.
Potrivit lui, se fac tot felul de declarații legate purificarea Partidului Democrat. „Or, oamenii trebuie să fie atenți la detalii, pentru că politicul este o minciună manipulată de oameni foarte pricepuți. Diferențe de ideologice, de program, de partid nu există între PSRM și PDM, ci au o singură ideologie și o singură politică – încasarea veniturilor din aranjamente ilegale, care sunt accesorii colaterale exercitării actului guvernării”. Este o discuție falsă diferența ideologică între PDM și PSRM. Există o singură ideologie – banii. De asta am ajuns la dosar penal pentru uzurparea puterii, de asta am ajuns la o Curte Constituțională de buzunar”, opiniază Ștefan Gligor.
Potrivit lui, interesul PDM de a intra in coaliția de guvernare este de a-și negocia poziții cât mai bune și ar fi vorba despre trei-patru ministere și agenții. „Însă, când vine vorba despre PSRM, există acea fracțiune parlamentară și există Igor Dodon, iar interesele lor nu întotdeauna coincid. Pentru Igor Dodon este principial să-și păstreze funcția de președinte al țării din mai multe perspective. Printre aceasta se numără și menținerea sa în calitate de persoană principală de contact din partea Federației Ruse, și prestația lui personală a reușit datorită relațiilor cu Federația Rusă. În cazul în care Igor Dodon ar pierde fotoliul de președinte, el ar răci relațiile cu Rusia. Cei din fracțiunea PSRM înțeleg că jocurile lui Igor Dodon ar putea să-i coste mandatele, inclusiv ar avea de suferit formațiunea politică”, a spus Ștefan Gligor.
„Igor Dodon a riscat tot, a luat puterea și acum responsabilitatea îi aparține. Guvernul Chicu o duce prost, în opinia mea. La câtă pretenție și ambiție au declarat, constatăm că nu fac față la ceea ce au pretins. Și atunci, dacă am fi mers pe scenariul sincronizării prezidențialelor și parlamentarelor, nu se știe unde era să ajungă. Îi ajută situația proastă a partidelor de dreapta. De asta au preferat să împartă veniturile, ministerele, să mai dea din putere ca să-și asigure spatele pentru alegerile prezidențiale. Să-și sincronizeze eforturile ca partide pentru a asigura o victorie lui Igor Dodon, iar în funcție de aceasta va fi decisă soarta alegerilor anticipate”, a notat Ștefan Gligor.
Expertul spune că partidele de dreapta, inclusiv cele unioniste au developat în fața oamenilor un șir de contradicții din cauza circumscripției uninominale Hâncești și nu au știut să demonstreze capacitatea lor de negociere. „Ca urmare, pe acest fon, după pierderea municipiului Chișinău de către Andrei Năstase, persistă o dezamăgire cronică, o stare de dezintegrare și o stare de delăsare. Or, partidele de dreapta ar trebui să adopte un comportament vizionar și să-și coaguleze votanții”, crede el.
Ștefan Gligor consideră că această coaliție este una firească atât din punct de vedere obiectiv, cât și din punct de vedere subiect, pentru că reprezentanții acestor două formațiuni sunt compatibili „prin prisma lor valorică sau non-valorică”. Potrivit expertului, stagnarea este caracteristica principală care poate veni de la această coaliție. „Eu cred că ei vor conserva lucrurile și vor încerca să reabiliteze acele scheme de îmbogățire ilicită în care a excelat Vlad Plahotniuc în perioada controlului său asupra tuturor ramurilor puterilor în stat”, a mai spus Ștefan Gligor.
Dezbaterile „Coaliția de guvernare PSRM-PDM: necesități, posibilități, motive, impact asupra societății?”, sunt ediția a 127-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.