logo

Statutul de candidat la integrarea în UE ameninţat de fenomenul corupţiei, premier


https://www.ipn.md/index.php/ro/statutul-de-candidat-la-integrarea-in-ue-amenintat-de-fenomenul-7965_1009278.html

Republica Moldova nu va reuşi niciodată să obţină statutul de stat candidat la integrarea în Uniunea Europeană, dacă guvernarea nu va demonstra capacitatea de a lupta împotriva corupţiei şi de a interveni în domeniile critice. Afirmaţia aparţine prim-ministrului Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi a fost făcută în platoul emisiunii „Cabinetul din umbră”, de la postul de televiziune Jurnal TV, notează IPN.

Iurie Leancă a spus că fenomenul corupţiei ţine la distanţă potenţialii investitori europeni cărora le este frică să facă investiţii în Republica Moldova. Faptul că Uniunea Europeană a alocat 60 de milioane de euro pentru reformarea sectorului justiţiei arată că va creşte şi mai mult presiunea din partea oficialilor europeni, dacă guvernarea de la Chişinău nu va face faţă cerinţelor şi nu va implementa reforma iniţiată. „Am luat o decizie deloc populară de a majora salariile judecătorilor, dar aceasta ne va permite să aplicăm biciul, dacă ei nu vor respecta prevederile reformei. Pentru că europenii ne oferă aceşti bani, înseamnă că va trebui să respectăm anumite condiţii şi vom fi continuu monitorizaţi”, a mai spus premierul.

Şeful executivului a menţionat că problemele de la Banca de Economii ţin de efectele corupţiei, iar, după câteva demersuri către Procuratura Generală, instituţii abilitate au trimis în instanţa de judecată 9 dosare pe marginea situaţiei de la bancă.

Sociologul Dan Dungaciu, a specificat că, dacă la Vilnius Ucraina nu va semna Acordul de Asociere cu UE, aceasta va avea influenţă şi asupra Republicii Moldova, care va trebui să-şi gândească istoria şi după Summit. „Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Scenariul post-Vilnius va fi mult mai greu pentru Moldova, iar liberalizarea regimului de vize va fi o sarcină şi mai grea în contextul în care Moldova este membră a Parteneriatului Estic, care are menirea să ţină statele membre în afara Uniunii Europene şi nu să le ducă în UE”, a spus sociologul român.

În viziunea lui Dan Dungaciu, Republica Moldova trebuie să renunţe la calitatea de membru a Parteneriatului Estic, dacă vrea să aibă un parcurs european împlinit, iar atitudinea politicienilor trebuie să se schimbe, dacă Moldova mai vrea să spere că cetăţenii săi vor primi statutul de cetăţeni ai Uniunii Europene.