logo

Statul nu poate gestiona eficient proprietățile din Ucraina, audieri


https://www.ipn.md/index.php/ro/statul-nu-poate-gestiona-eficient-proprietatile-din-ucraina-audieri-7965_1079757.html

Situația se complică atunci când vine vorba de proprietățile Republicii Moldova amplasate pe teritoriul unui alt stat, și anume când este vorba despre administrarea și controlul acestor bunuri. În cazul bunurilor situate în Ucraina, o problemă este și faptul că acordul bilateral privind recunoașterea acestor proprietăți nu a fost finalizat. Despre aceasta au vorbit responsabilii mai multor instituții de stat, invitați la audierile publice organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, transmite IPN.

Viorel Popa, reprezentantul Agenției Proprietății Publice, a declarat că o parte considerabilă din obiectele ce formează proprietatea statului în Ucraina nu au fost recunoscute de Kiev. În aceste condiții, este dificil de administrat și controlat aceste proprietăți. Responsabilul a spus că, în actualele condiții, nu vede perspective de schimbare a situației și acest fapt generează incertitudine cu privire la proprietățile Republicii Moldova pe teritoriul Ucrainei.

Referindu-se la proprietățile care se află în gestiunea Cancelariei de Stat, Liliana Iaconi secretar general al Guvernului, a declarat că, prin intermediul întreprinderii de stat „Medisan”, sunt în gestiune trei sanatorii. Autoritățile sunt conștiente de riscul major care poate apărea în cazul acestor trei proprietăți,care prezintă un interes sporit. Terenurile pe care sunt amplasate sanatoriile nu aparțin Republicii Moldova. Ale statului sunt doar construcțiile. Din cele trei, sanatoriul de la Sergheevca este într-o stare deplorabilă. Dacă la destrămarea Uniunii Sovietice era un întreg complex, acum a rămas doar o ruină din sanatoriul „Sănătatea”. Autoritățile întreprinde măsuri pentru a nu admite continuarea procedurii de insolvabilitate.

În cazul celui de al doilea sanatoriu, Truskaveț, Liliana Iaconi a menționat că, anul trecut, au fost întreprinse acțiuni pentru a nu admite intrarea în procedură de insolvabilitate. O evaluare a acestui sanatoriu a arătat că proprietatea ar valora 18 milioane de lei, însă bunul  nu a fost expus la vânzare. Totodată, un raport de audit a scos la iveală mult mai multe probleme. De exemplu, administratorul sanatoriului a încheiat cu un beneficiar mai multe contracte „în alb”, adică fără specificarea sumelor. Ca urmare a controlului, s-a constat că beneficiarul este o persoană afiliată administratorului.

Cât despre renumitul sanatoriu „Moldova” din Odesa, secretarul general al Guvernului spune că a fost demult vândut, iar acum Republica Moldova are doar drept litigios asupra acestui bun. Autoritățile moldovenești sunt în proces de judecată în Ucraina. În decembrie 2019, în instanța de fond de la Odesa, s-a solicitat achitarea taxei de stat în sumă de două milioane de hrivne, dar banii nu au fost transferați.

La audieri a fost invitat și reprezentantul Serviciului de Informații și Securitate, care a prezentat informații cu ușile închise. În final, Comisia a solicitat reprezentanților tuturor instituțiilor și întreprinderilor de stat, în termen de zece zile, să înainteze propuneri care să fie luate în calcul de către comisia responsabilă.