logo

Statul a achitat peste 162 de mii de euro în urma condamnărilor la CEDO


https://www.ipn.md/index.php/ro/statul-a-achitat-peste-162-de-mii-de-euro-7967_1111473.html

Republica Moldova a achitat anul trecut 162 200 de euro ca urmare a condamnărilor la CEDO. Iar timp de 27 de ani, de când Republica Moldova a ratificat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, statul a achitat reclamanților aproape 23 de milioane de euro. Datele au fost analizate de către Centrul de Resurse Juridice, care a prezentat nota analitică „Republica Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în 2024”.

Daniel Goinic, directorul Programului drepturile omului, a menționat într-o conferință de presă la IPN că suma despăgubirilor plătite de stat din 1997 și până în 2024 ar fi fost suficientă pentru a reforma sistemul penitenciar.

„Să construim un penitenciar nou, să administrăm eficient activitatea penitenciarelor din țară sau să achităm câteva sute de mii de pensii sau salarii medii pe economie”, a precizat Daniel Goinic.

Urmare a celor 616 hotărâri pronunțate timp de 27 de ani au fost constatate 812 violări. Cel mai frecvent Republica Moldova a fost condamnată pentru încălcarea articolului 6 din Convenție – dreptul la procesul echitabil.

 „Articolul 6 ține nemijlocit de activitatea judecătorului. Tot ce se întâmplă în judecată este dreptul la proces echitabil în perspectiva standardelor Convenției. Avem 251 de violări sau 30% din numărul total”, a menționat Daniel Goinic.

Un alt drept frecvent încălcat este dreptul la libertate și siguranță. Este faza urmării penale. Și anume, activitatea polițiștilor, procurorilor, CNA și alte organe de drept. Cât privește încălcarea articolului care prevede interzicerea relelor tratamente și a torturii, în linii mari ține de condițiile proaste de detenție.

„Pentru nimeni nu este secret că Penitenciarul nr. 13 este o problemă imensă pentru societatea moldovenească, în special pentru deținuți, unde drepturile lor sunt încălcate. Și aceasta din cauza condițiilor proaste de detenție, servicii medicale proaste etc.”, a menționat expertul.

În anul 2024, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a înregistrat 363 de cereri îndreptate împotriva Republicii Moldova, cu 44% mai puține decât în 2023. Totodată, anul trecut au fost pronunțate 17 hotărâri pe cauzele moldovenești, cifra fiind în descreștere cu 30% față de anul 2023.

În 2025, se împlinesc 15 ani de când CRJM analizează și publică sinteza condamnărilor Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.