logo

Statisticile nu reflectă nici pe departe numărul adolescenţilor consumatori de droguri


https://www.ipn.md/index.php/ro/statisticile-nu-reflecta-nici-pe-departe-numarul-adolescentilor-consumatori-de-d-7978_1004349.html

Oficial 68 de adolescenţi consumatori de droguri sunt la evidenţă în centrele de reabilitare din Republica Moldova. În realitate numărul lor este cu mult mai mare, susţin specialiştii în domeniu. Principala problemă constă în identificarea utilizatorilor de droguri. Or, în ultima perioadă tot mai puţini dintre ei solicită ajutor, transmite IPN.

Specialistul în comunicare şi dezvoltare al UNICEF Moldova, Sergiu Tomşa, a menţionat, la o masă rotundă, că există o diferenţă enormă între datele statistice oficiale şi realitatea. Un studiu UNICEF, care s-a focalizat pe adolescenţii cu risc sporit de infectare HIV/SIDA, a descoperit aproape 400 de tineri consumatori de droguri injectabile. „Numărul adolescenţilor care experimentează cu drogurile este  extrem de mare. Ei sunt practic invizibili, iar atunci când sunt identificaţi este greu să elaborezi programe de prevenire, tratament sau reabilitare”, a remarcat reprezentantul UNICEF.

Potrivit directorului Dispensarului Republican de Narcologie, Mihai Oprea, mediul înconjurător, timpul liber şi indiferenţa societăţii – sunt factorii care îl determină pe un copil se drogheze. Tratamentul este foarte anevoios şi poate dura la infinit. Orice situaţie de stres, deprimare, poate contribui la recidiva bolii. Din momentul când persoana dependentă nu se mai droghează, ea se află 3 ani sub supraveghere medicală. Aceste persoane sunt implicate în diferite activităţi, li se oferă susţinere psihologică.

Preşedintele Centrului de Sănătate prietenos Tinerilor ATIS din Bălţi, Ala Iaţco, a spus că problema este că tinerii nu recunosc că sunt consumatori de droguri. „Nu avem programe de reabilitare adaptate pentru adolescenţi. Programele existente sunt destinate adulţilor. Alt capitol la care trebuie de lucrat sunt centrele de reabilitare, care sunt foarte puţine”, a spus  Ala Iaţco. Aceasta a mai adăugat că adolescenţii nu solicită ajutor. De obicei o fac membrii familiei sau copiii sunt identificaţi de către poliţie. Numai în oraşul Bălţi au fost descoperiţi 3 000 de adolescenţi şi tineri care consumă droguri de diferite tipuri.

Conform datelor Dispensarului Republican de Narcologie, în Republica Moldova au fost identificate 9 mii de persoane dependente de droguri, aproximativ 80% sunt locuitori ai municipiului Chişinău. Tratamentul de reabilitare este de minimum de 2 luni şi costă peste 5 000 de lei. În ţară activează 4 centre de reabilitare pentru consumatorii de droguri.

Discuţia a avut loc în cadrul unei şedinţe organizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi Reprezentanţa UNICEF.