logo

Stație de troleibuz lângă loc pentru fumat: între buchea legii și bunul simț


https://www.ipn.md/index.php/ro/statie-de-troleibuz-langa-loc-pentru-fumat-intre-buchea-7967_1092089.html

O lege anti-fumat și respectarea întocmai a prevederilor acesteia nu este garanția respectării drepturilor nefumătorilor. O simt pe pielea lor pasagerii care vin la Chișinău cu avionul și decid să meargă mai departe în oraș cu transportul public. Troleibuzul numărul 30, singurul care ajunge la Aeroportul Internațional Chișinău, oprește lângă locul unde se fumează în fața terminalului. Călătorii au de ales: fie așteaptă troleibuzul în picioare, mai departe de locul unde oprește troleibuzul, fie, dacă decid să se așeze pe scaun, să inspire fumul de țigară. Legea nu este încălcată, afirmă reprezentanţii aeroportului, lucru confirmat și de experții care monitorizează aplicarea legii anti-fumat. Dar dincolo de buchea legii, mai este și bunul simț, spun aceștia.

Solicitat de IPN, Ghenadie Țurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, susține că în cazul de față nu este ales bine locul unde să oprească troleibuzul sau spațiul pentru fumători. Legea în vigoare interzice fumatul sub acoperișul stațiilor de transport public. Dacă nu există o stație acoperită, teoretic legea nu este încălcată chiar dacă în zonă se fumează, dar rămâne bunul simț. Administrația aeroportului și Direcția transport public și căi de comunicație ar trebui să se autosesizeze și să schimbe fie locul de oprire a troleibuzului, fie locul pentru fumat.



Administrația Aeroportului Internaţional Chișinău infirmă că în zona de așteptare a troleibuzului ar exista un loc amenajat pentru fumat. Se face trimitere la legea în vigoare care permite amenajarea locurilor pentru fumat la 10 metri de la intrarea în spațiile publice închise, precizând că în cazul aeroportului această distanță este mai mare. Potrivit purtătorului de cuvânt, Rodica Rusu, este vorba despre o situație echivocă. Atât în cazul fumătorilor, cât și celor care nu fumează legea este respectată. Administrația aeroportului trebuie să țină cont de faptul ca fumătorii la fel au drepturi. Administrația recepționează un număr mare de plângeri potrivit cărora în terminalul aeroportului lipsește locul pentru fumători.

Rodica Rusu mai spune că prezența coșurilor de gunoi nu determină zona ca fiind pentru fumat. „Omul care fumează decide de sine stătător că el fumează lângă această urnă de gunoi. El are dreptul să fumeze acolo. Lângă stație noi avem o inscripție că fumatul este interzis. Dacă cineva aprinde țigara când stă la stație, această nu ține de noi. E o normă care se referă la ordinea publică. La câțiva metri sunt amenajate locurile pentru fumat și urnele. Oamenii oricum ar fuma și ar arunca pe jos. Este o relație de bun simț între fumători și nefumători”, a conchis purtătorul de cuvânt.

„Dacă distanța față de unitatea de transport sau față de locul unde stau pasagerii nu creează incomodități... Trebuie de verificat. Stațiile de transport public nu sunt în gestiunea Regiei Transport Electric. Noi asigurăm unitățile de transport la traseul, transportarea pasagerilor, dar nemijlocit stațiile sunt în gestiunea Direcției generale transport public şi căi de comunicație. Noi o să verificăm dacă creează disconfort”, a spus Dorin Ciornîi, director al Regiei Transport Electric Chișinău.

Responsabilii din cadrul Direcției generale transport public şi căi de comunicație au precizat că administrația aeroportului a solicitat ca în acest loc să fie amenajată o stație de așteptare a transportului public fără acoperiș. Dacă în zonă se fumează și acest lucru creează deranjuri, se va veni cu o solicitare către administrația aeroportului de reamplasare a locului pentru fumat.

Potrivit legii privind controlul tutunului, aprobată în 2015, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise și semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun, la locurile de muncă, indiferent de tipul de proprietate și modul de acces.