Statele care au condamnat comunismul mai devreme sunt mai dezvoltate, analist
https://www.ipn.md/index.php/ro/statele-care-au-condamnat-comunismul-mai-devreme-sunt-mai-dezvoltate-7965_999028.html
Statele care au condamnat crimele regimului comunist încă de la început, când s-a destrămat URSS, acum sunt mult mai dezvoltate, subliniază directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”, Anatol Ţăranu. Potrivit analistului, situaţia dintr-un stat este direct legată de ideologia din această ţară, transmite Info-Prim Neo.
Invitat la emisiunea „Replica”, la Prime TV, Anatol Ţăranu a menţionat că decizia de a condamna regimul totalitar comunist a fost aşteptată de societatea moldovenească timp de mai bine de 20 de ani. Analistul crede că dreptatea pe care au restabilit-o deputaţii prin votarea hotărârii privind condamnarea regimului totalitar comunist şi interzicerea simbolurilor acestuia – secera şi ciocanul – se va regăsi în acţiunile următoare ale parlamentarilor, iar decizia a fost luată nu degrabă, ci chiar prea târziu.
Dumitru Diacov, liderul fracţiunii democraţilor în Parlament, a declarat în cadrul emisiunii că au fost mai multe discuţii pe marginea acestui proiect de hotărâre. Ideea a plutit în aer mai mulţi ani, iar acum au coincis mai multe circumstanţe. „La început nu eram de acord cu această decizie, nu am vrut să le oferim posibilitatea comuniştilor să-şi facă propagandă. Manifestarea fracţiunii comuniştilor din perioada acestui an a dus la mobilizarea noastră să votăm această hotărâre”, a spus Dumitru Diacov.
Ion Hadârcă, preşedintele fracţiunii Partidului Liberal, care a şi înaintat proiectul, a remarcat că vina pentru votarea acestei hotărâri o poartă comuniştii. „Parlamentul era pe punctul să se destrame din cauza acestor comunişti. Dar nu vrem să producem o ruptură cu opoziţia, vrem să avem o opoziţie adevărată. Aceasta este o şansă ca opoziţia să demonstreze că este în stare să rupă cu trecutul”, a menţionat liderul liberalilor în Parlament.
Întrebat dacă nu este cumva o încercare de a pedepsi Partidul Comuniştilor, preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, a remarcat că partidul nu este interzis ca entitate politică. Acesta îşi poate continua activitatea, prin respectarea prevederilor legii, iar orice speculaţii că ar fi o răfuială sunt doar speculaţii.
Deputaţii au mai spus că Partidul Comuniştilor ar avea demult pregătite simboluri care să le înlocuiască pe cele interzise. Aceştia au făcut aluzie la steagul bicolor, roşu-albastru, pe care comuniştii l-au folosit la mai multe manifestaţii.
Parlamentul de la Chişinău a adoptat un proiect de hotărâre, în ultima şedinţă plenară din sesiunea de primăvară-vară, privind condamnarea regimului totalitar comunist şi a interzis utilizarea simbolurilor acestuia în activitatea politică.