„Propunerea recentă a primului-ministrului Ion Chicu de a invita în țara noastră experți din țările Uniunii Europene, ca să facă ordine în domeniile fiscal, economic, precum și în alte domenii, a trezit, pentru a câta oară, întrebarea de ce nu putem noi soluționa problemele pe care le avem”. Despre aceasta a vorbit Alexandr Stahurskii, reprezentant al Centrului de Investigații Strategice și Reforme, în cadrul dezbaterilor publice „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?”, organizate la Agenția de Presă IPN.
„Noi încercăm din nou să punem problemele noastre pe umerii doamnei Leyen sau ai doamnei Merkel”, a adăugat expertul.
Alexandr Stahurskii este de părere că unica soluție salvatoare pentru Moldova va deveni „dictatura legii”. „Numai cu o astfel de dictatură vom putea asigura procesul de dezvoltare. Atunci când organele de drept vor proteja interesele noastre, când vor stabili cine are dreptate și cine este vinovatul, nu cine îl cunoaște mai bine pe procuror, în Moldova vor începe să vină investițiile, se va dezvolta businessul și vom putea să rezolvăm de sine stătător problemele noastre, care trag acum în urmă societatea moldovenească”, a menționat Alexandr Stahurskii.
Altfel, situația evoluează conform vechilor scenarii. „Grupările politice se întrec din nou pentru a deține rolul de „soție iubită” a Bruxelles-ului. Totodată, în UE cunosc deja destul de bine stratagemele demnitarilor și politicienilor moldoveni: aceștia vin, roagă, promit, dar pe urmă nu îndeplinesc ceea ce au promis”, a spus expertul.
Dezbaterile publice „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” au fost organizate în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, pe care Agenția de Presă IPN le desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.