logo

Spitalul Clinic Municipal Bălți, inaccesibil pentru persoanele în cărucioare


https://www.ipn.md/index.php/ro/spitalul-clinic-municipal-balti-inaccesibil-pentru-persoanele-in-carucioare-7967_1083696.html

Spitalul Clinic Bălți este inaccesibil pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, care se deplasează în scaune cu rotile, susține Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI, care efectuează o evaluare a clădirii sub acest aspect. În câteva imagini, filmate de Asociația Lex XXI, se vede cum o doamnă, care urca căruciorul pe scările de la intrarea spitalului, a căzut și s-a traumatizat, din cauză că nu există rampe de acces în clădire pentru persoane cu nevoi speciale, transmite IPN.

Diana Grosu, președinta Asociației Lex XXI, a precizat pentru IPN că organizația abordează problema accesibilității Spitalului Clinic Bălți, însă administrația instituției rămane rece la solicitările de accesibilizare a clădirii.

„Încă din 2019 am scris cereri administrației spitalului. Vedeți că au făcut reparație, dar nu au pus rampă. Flori, urne, teracotă nouă - totul se face „pentru oameni” în ambulatoriul Spitalului Clinic Bălți. Chiar la momentul de față are loc reparația scărilor de la Centrul Consultativ și la scările de la intrarea principală a spitalului, se lucrează la balustradă, dar nu se ia în calcul faptul că e nevoie și de căi de acces pentru persoane în scaun cu rotile, mame cu copii mici în cărucioare. Ne pune în gardă și ne întristează că, deși am scris mai multe cereri, deși mereu vorbim despre tema respectivă, problema nu a fost soluționată”, a relevat Diana Grosu.

Potrivit președintei Asociației Lex XXI, medicii de la Spitalul Clinic Bălți sunt nevoiți să coboare afară ca sa consulte un pacient în scaun cu rotile. „Nicio intrare în Centrul consultativ al spitalului nu este accesibilă pentru oamenii în scaun cu rotile. Acestea au scări, dar nu și rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale”, a menționat Diana Grosu.

Diana Grosu a adăugat că și alte instituții din Bălți nu sunt accesibile persoanelor în scaune cu rotile, dar „acolo măcar se încearcă ceva să se facă în acest sens”.

IPN a încercat să abordeze subiectul respectiv cu Serghei Rotaru, directorul Spitalului Clinic Municipal din Bălți, dar în anticamera managerului ne-au răspuns că medicul este ocupat, fiind într-o ședință.

Potrivit lui Victor Koroli, director executiv al Alianței INFONET, care a efectuat audit pe segmentul accesibilității clădirilor publice, mai puțin de 10 la sută dintre clădirile publice din Republica Moldova sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.