Spiritul european admite două sărbători pe 9 mai, Dirk Schuebel
https://www.ipn.md/index.php/ro/spiritul-european-admite-doua-sarbatori-pe-9-mai-dirk-schuebel-7967_989982.html
Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinau, Dirk Schuebel, nu vede o contradiţie în faptul că în Republica Moldova se marchează pe larg şi Ziua Europei, şi Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Solicitat de Info-Prim Neo să precizeze de ce evenimentele legate de Ziua Europei sunt programate pentru sâmbătă, 7 mai, şi nu pentru 9 mai, când se marchează oficial această sărbătoare, oficialul european a negat că în felul acesta s-ar fi urmărit evitarea contrapunerii celor două date. Întrebarea a fost pusă în contextul afirmaţiilor potrivit cărora, anterior, separarea celor două sărbători era impusă de guvernarea comunistă de la Chişinău.
„Personal, consider că nu este vorba despre o contradicţie. Respect profund ziua de 9 mai când lumea sărbătoreste sfârşitul oficial al celui de-al doilea război mondial. Ştiţi că sunt din Germania şi am mai multe motive pentru a respecta acestă zi de 9 mai, inclusiv pe cei care sărbătoresc acestă zi. Aş vrea să menţionez că persoanele care celebrează pe 9 mai eliberarea de fascismul hitlerist, de asemenea, sunt deschise pentru a sărbători şi Ziua Europei în acceaşi zi, având în vedere contextul actual şi viitor şi am ajuns la un numitor comun în acest sens”, a spus Dirk Schuebel.
„Motivul real prin care am ales de a sărbători pe 7 mai Ziua Europei este de a oferi oamenilor posibilitatea de a sărbători ziua plină şi de a se sătura de somn pentru ziua de lucru. Dacă ar fi fost pe 9 mai, nu ar fi fost acest avantaj. Aş dori să reiterez că nu văd nici o contradicţie în acest sens, merită să celebrăm ambele evenimente, ambele zile. Personal, în calitate de reprezentant al Uniunii Europene sunt în poziţia de a promova valorile europene, în acelaşi timp respectăm celelalte persoane care îşi sărbătoresc festivitatea lor”, a spus el.
În contextul unor evenimente politice de ultimă oră din Republica Moldova, inclusiv disensiunile produse de plecarea unor politicieni importanţi din una din formaţiunile alianţei de guvernământ, şeful Delegaţiei UE nu consideră că acestea ar influenţa negativ relaţiile Republicii Moldova cu UE. „În acelaşi timp, ne dorim ca guvernul Republicii Moldova să rămână intact, ca să avem acceaşi cooperare intensă ca şi în trecut, mai ales acum, în preajma Consiliului de cooperare care va fi organizat la 5 mai la Bruxelles”, a precizat Dirk Schuebel.