logo

Specialiștii de la Ministerul Agriculturii le-au vorbit copiilor despre Cartea Roșie


https://www.ipn.md/index.php/ro/specialistii-de-la-ministerul-agriculturii-le-au-vorbit-copiilor-despre-7967_1040154.html

Copii de la o grădiniță din capitală au mers în vizită la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la o lecție publică despre Cartea Roșie a Moldovei. Micuții spun că au aflat multe lucruri despre plantele și animalele pe cale de dispariție, dar și ce trebuie să facă pentru a le proteja, transmite IPN.

Vitalie Grimalschi, șef al Direcției politici în domeniul biodiversității, crede că, încă de la o vârstă fragedă, trebuie cultivată dragostea față de plante și animale. Or, este important ca urmașii să gestioneze cu responsabilitate patrimoniul natural, regnul animal și plantele, pentru ca să-l transmită într-o stare cât mai bună generațiilor viitoare.

Rodica Cearca, pedagogul care a însoțit copiii, a spus că aceștia au fost entuziasmați să afle despre Cartea Roșie. „Sunt bucuroși când ieșim din perimetrul grădiniței pentru a afla mai multe despre diverse subiecte. Cunoașterea mai multor informații despre Cartea Roșie constituie un element important în dezvoltarea patriotismului pentru generațiile noastre”, a adăugat Rodica Cearca.

O astfel de lecție publică despre Cartea Roșie are loc pentru prima dată, dar organizatorii intenționează să extindă inițiativa și să invite la minister și copii de vârstă școlară.

În ultimii ani, numărul de specii pe cale de dispariție a crescut alarmant. Dacă în prima ediție a Cărții Roșii a Moldovei, publicată în anul 1976, erau incluse aproximativ 50 de specii rare, în cea de a doua ediție, din 2001, au fost incluse 126 de specii de plante şi 116 specii de animale, atunci în cea de-a treia, din 2015, erau deja peste 400 de specii. Factorul uman și schimbările climaterice sunt cele mai frecvente cauze care duc la dispariția speciilor.

Printre speciile incluse în cea mai recentă ediție a Cărții Roșii se numără: zbârciogul de stepă, pana zburătorului, călugărița, carabanul, bondarul de stepă, vipera de stepă, pelicanul, vidra, pisica sălbatică, mai multe specii de pești și fluturi. Pe cale de dispariție mai sunt ghioceii, clopoțeii, brândușa, chițcanul de câmp, hârciogul lopătarul și alte specii.