logo

Soros Moldova investește 500 de mii de dolari în întreprinderi cu capital de stat


https://www.ipn.md/index.php/ro/soros-moldova-investeste-500-de-mii-de-dolari-in-7966_1089266.html

Fundația Soros Moldova investește 500 de mii de dolari în dezvoltarea întreprinderilor cu capital de stat. Un memorandum în acest sens a fost semnat de Fundația Soros Moldova, Agenția Proprietății Publice și Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Colaborarea prevede inclusiv suport tehnic pentru îmbunătățirea legislației în domeniul întreprinderilor cu capital de stat, asistență în digitalizarea activității Agenției Proprietății Publice, creșterea transparenței întreprinderilor cu capital de stat și creșterea profesionalismului Consiliilor de administrație, transmite IPN.

„Prin această investiție, de peste o jumătate de milion de dolari, Fundația Soros Moldova își reconfirmă angajamentul de susținere a dezvoltării Republicii Moldova. Noi ne propunem să contribuim la îmbunătățirea cadrului legal, la sporirea transparenței și eficienței APP, ceea ce va aduce o mai bună gestionare a patrimoniului țării noastre. O guvernare transparentă și eficientă este indispensabilă unei societăți deschise”, a declarat Petru Culeac, director executiv al Fundației Soros Moldova.

Totodată, Eugeniu Cozonac, director general al Agenției Proprietății Publice, a menționat că diminuarea corupției, creșterea eficienței și productivității întreprinderilor de stat și societăților cu cota majoritară de stat este posibilă atunci când au loc schimbări strategice în sistemul de gestionare a patrimoniul public. „Trebuie să implementăm procese noi, care treptat vor crea o cultură corporativă, care va promova transparența și eficientizarea activității economice a acestor întreprinderi”, a spus Eugeniu Cozonac.

Adrian Lupușor, director executiv al Expert-Grup, a subliniat că „este un semnal foarte important faptul că Guvernul, în persoana Agenției Proprietății Publice, este angajat în îmbunătățirea guvernanței corporative în sectorul întreprinderilor de stat, care este condiția fundamentală pentru asigurarea performanței acestui sector, dar și al economiei naționale în întregime. Astfel, ne propunem să lucrăm „cot la cot” cu APP pentru a digitaliza informația despre întreprinderi și proprietăți publice, să îmbunătățim cadrul legal și instituțional aferent, să profesionalizăm consiliile de administrare a întreprinderilor de stat și să formulăm o politică coerentă de stat în domeniul proprietății publice”, a spus Adrian Lupușor.

Acțiunile în cadrul memorandumului semnat vor fi realizate pe parcursul a aproximativ doi ani. Deja au început lucrările pentru digitalizarea raporturilor dintre Agenția Proprietății Publice și întreprinderile cu capital de stat, au loc instruiri ale angajaților Căii Ferate din Moldova, Metalferos, Termoelectrica, Poșta Moldovei și Combinatului de Vinuri Cricova.