logo

Sondaj: Republica Moldova e pe calea greşită şi are nevoie de reforme serioase


https://www.ipn.md/index.php/ro/sondaj-republica-moldova-e-pe-calea-gresita-si-are-nevoie-de-reforme-serioase-7967_1023606.html

Potrivit unui sondaj al opiniei publice, 79% dintre respondenţi declară că în Republica Moldova lucrurile merg pe o cale greşită. Acest indicator este cel mai mare din 2004 până în prezent. Anterior, 73% şi 74% din respondenţi au răspuns că ţara merge pe o cale greşită, în decembrie 2011 şi, respectiv, ianuarie 2012. Acum doar 13% dintre respondenţi cred că ţara merge pe o cale corectă. Majoritatea respondenţilor îşi doresc reforme serioase. Sondajul a fost realizat la comanda Institutului Republican Internaţional, transmite IPN.

Fiind întrebaţi despre cele mai mari probleme ale ţării, peste 30% dintre respondenţi au răspuns „corupţia”, „salariile şi pensiile mici” - aproape 30% , „şomajul”- 26%. Când s-a pus accent pe corupţie, aproape 90% dintre respondenţi au spus că e o problemă majoră, iar acest indicator este cel mai mare în ultimii 11 ani de efectuare a sondajului.

Peste 60% dintre respondenţi dezaprobă modul în care guvernarea îşi face munca. 78% dintre respondenţi apreciază ca negativă activitatea Ministerului Finanţelor, 77% spun că este negativă activitatea Ministerului Economiei, iar 74% apreciază tot ca negativă activitatea Ministerului Justiţiei.

De cea mai mare încredere, peste 50% dintre respondenţi, se bucură biserica. Urmează mass-media, care se bucură de încrederea a 42% dintre respondenţi, după care vine armata – cu 35%. Încrederea cea mai mică respondenţii o au în Guvern, Parlament, partide politice şi Preşedinţie.

Fiind întrebaţi care este cea mai mare problemă din localitatea lor, 45% dintre respondenţi se plâng de calitatea drumurilor, 18% de şomaj, iar 12% de lipsa curăţeniei.

71% dintre respondenţi declară că ţara are nevoie de reforme serioase. Anul trecut acest indicator nu ajungea nici la 60%. 66% dintre respondenţi se declară total nesatisfăcuţi de modul în care în Moldova se dezvoltă democraţia, iar 55% ar prefera o economie puternică în locul unei democraţii dezvoltate. 42% dintre respondenţi cred că în ultimele 12 luni situaţia economică a Republicii Moldova a devenit mai rea.

Sondajul a fost efectuat de către Magenta Consulting la comanda Institutului Republican Internaţional în perioada 29 septembrie – 21 octombrie pe un eşantion de 1500 de persoane. Marja de eroare nu depăşeşte 2,8%.