logo

Soluţii de la concurenţii electorali: corupţia. Ciclu IPN. Alegeri-2014


https://www.ipn.md/index.php/ro/solutii-de-la-concurentii-electorali-coruptia-ciclu-ipn-alegeri-2014-7978_1016811.html

Corupţia rămâne printre principalele griji ale cetăţenilor, potrivit mai multor sondaje de opinie. Este recunoscută şi ca fiind una dintre cele mai mari piedici în calea dezvoltării ţării. Totodată, chiar dacă se plâng pe corupţie, cetăţenii recunosc că sunt gata să ofere mită pentru soluţionarea unei probleme. Agenţia de presă IPN a întrebat concurenţii electorali care sunt măsurile anticorupţie pe care le vor promova şi dacă cred că înăsprirea pedepselor pentru cei care iau, dar şi pentru cei care dau mită ar descuraja aceste practici.
---

Magistraţi bine plătiţi dacă îşi fac treaba şi aspru pedepsiţi dacă sunt corupţi

Partidul Democrat din Moldova susţine că justiţia din Republica Moldova a făcut unele progrese semnificative în ultimii ani de zile, dar instituţiile statului mai au de lucrat până când ţara va ajunge să aibă o justiţie modernă şi independentă. Potrivit democraţilor, funcţiile din justiţie trebuie eliberate de orice influenţă politică, iar justiţia trebuie fie guvernată doar de aplicarea legii. Acest lucru este crucial pentru încrederea cetăţenilor în justiţie şi pentru corectitudinea hotărârilor judecătoreşti. La fel, este vorba de toleranţă zero faţă de corupţia în justiţie, pe motiv că acest flagel distruge încrederea cetăţenilor în lege şi în justiţie. Formaţiunea consideră că procurorii, judecătorii, magistraţii, în ansamblu, trebuie să fie bine plătiţi dacă-şi fac treaba şi cel mai aspru pedepsiţi dacă se dovedesc a fi corupţi.

O altă prioritate este reducerea duratei proceselor. Democraţii declară că vor veni în Parlament cu un pachet legislativ prin care vor elimina portiţele legale prin care procesele se pot prelungi în mod nejustificat şi prin care deciziile justiţiei se amână sau se pun în aplicare cu greutate. Democraţii mai cred că, în ceea ce ţine de combaterea corupţiei, lucrurile se pot rezolva treptat, iar condiţia esenţială este preluarea şi aplicarea bunelor practici din ţările Uniunii Europene. Potrivit PDM, sunt ţări est-europene în care s-a demonstrat reducerea corupţiei într-o perioadă de 3 ani sau de 5 ani. UE oferă Moldovei asistenţă pentru reformele necesare, iar Moldova trebuie să dovedească un angajament şi mai puternic pentru implementare.

Urmărirea penală a capilor actualei guvernări

Partidul Popular Creştin Democrat susţine că viitoare guvernare va trebui să lanseze o vastă operaţiune de urmărire penală a capilor actualei guvernări, urmată de confiscări de avere şi de ani grei de detenţie. Asta se referă în egală măsură şi la procurorii, şi judecătorii corupţi. O măsură absolut necesar ar fi separarea netă a administraţiei de stat de mediul de afaceri. Fiindcă atunci când partidele politice şi, implicit, administraţia de stat derivă din banii murdari investiţi în câştigarea alegerilor, cercul vicios este greu sau chiar imposibil de rupt. Statul trebuie să se alieze deschis cu businessul mic şi mijlociu împotriva rechinilor din businessul negru. Pedepsele penale pentru corupţie, pentru mită, ca şi pentru orice crimă cu caracter economic trebuie sporite la maximum. Cine a furat 100 de lei de la stat sau a dat mită în aceeaşi valoare trebuie să facă 10 ani de puşcărie, iar dacă suma creşte, trebuie să crească şi pedeapsa, până la 25 de ani şi privaţiune de libertate pe viaţă. Practicile de corectitudine în administrarea treburilor publice şi în afaceri pot să vină cu timpul doar ca urmare a unei îndelungate şi exemplare pedepsiri a abuzurilor şi a crimelor ce ţin de fenomenul corupţiei.

PPCD susţine că vina principală aparţine celui care cere mită. Primul care trebuie pedepsit este birocratul care creează piedici artificiale pentru a le înlătura contra mită. Categoric, e nevoie de o revizuire radicală a sancţiunilor de această natură. Şi acolo unde azi se prevede o amendă sau privaţiune de libertate cu suspendare, vor fi instituite pedepse cu ani grei de închisoare, cu confiscarea averilor şi cu interzicerea pe viaţă a dreptului de a mai fi angajat în sectorul public. Iar oamenii de afaceri care practică crime cu caracter economic îşi vor pierde dreptul de a mai desfăşura activităţi de întreprinzător. La fel, şi cel care dă mită trebuie sancţionat, dar totul depinde de caz. De exemplu, cine a iniţiat săvârşirea infracţiunii, cel care a dat sau cel care a luat mita etc. 

Închisoare în cazul celor care corup şi sunt coruptibili

Partidul Liberal Reformator consideră că pentru Republica Moldova lupta cu corupţia este crucială, mai ales în contextul apropierii de Uniunea Europeană. UE continuă să ofere suport ţării pentru a lupta cu acest flagel, adânc infiltrat în societate. PLR susţine că va lupta cu corupţia prin înfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi oferirea statutului de a treia putere în stat. Totodată, liberal reformatorii îşi doresc rezolvarea marilor dosare de corupţie prezente în sertarele parchetelor.

Potrivit PLR, totul începe de la schimbarea mentalităţii, iar asta se produce cel mai greu. Până atunci, sigur trebuie să apelăm la amenzi usturătoare şi chiar pedeapsa cu închisoarea în cazul celor care corup şi sunt coruptibili.

Înlocuirea prezumţiei nevinovăţiei cu prezumţia vinovăţiei

Partidul Naţional Liberal crede că este necesară o reformă cât mai urgentă şi energică a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei la toate nivelurile. Imperfecţiunea sistemului nostru judiciar, angajarea politică a judecătorilor, corupţia reprezintă, actualmente, o problemă serioasă, ce împiedică afluxul masiv de investiţii străine. PNL face trimitere la un studiu Transparency International Moldova, menţionând că cea mai mare mită plătită de persoanele fizice, peste 5000 de lei, este achitată în birourile de avocaţi. Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanţele de judecată – peste 4500 de lei, în vamă – peste 3000 de lei şi în birourile cadastrale şi serviciile de eliberare a autorizaţiilor de construcţie – aproape 3000 de lei.

PNL susţine că va opta pentru Legea lustraţiei –  curăţarea aparatului de stat de persoane corupte şi de profitori implicaţi în acţiuni dăunătoare statului, inclusiv prin îmbogăţiri ilicite, extremism, separatism, promovare a intereselor statelor străine. La fel, formaţiunea va opta pentru înlocuirea principiului prezumţiei nevinovăţiei cu prezumţia vinovăţiei, pentru confiscarea sau impozitarea pe măsură a proprietăţilor pentru care nu se poate demonstra legalitatea şi pentru revenirea la problema bonurilor patrimoniale în procesul de „prihvatizare”. PNL va promova şi Legea cu privire la formarea clasei mijlocii – garantul stabilităţii politice şi motorul Dezvoltării Durabile, generării şi dezvoltării capitalului uman, Legea cu privire la finanţarea partidelor şi Legea cu privire la combaterea  economiei neformale şi firmele fantome.

Controlul provenienţei averii

Partidul Socialiştilor Republicii Moldova crede că funcţionarii publici condamnaţi pentru acte de corupţie trebuie să stea la închisoare, iar averea lor şi a membrilor familiilor lor trebuie confiscată. La fel, aceştia trebuie să fie privaţi de dreptul de a ocupa funcţii de stat pentru tot restul vieţii. Este necesar şi un control amplu asupra activelor de provenienţă dubioasă. Socialiştii propun ca funcţionarilor să le fie interzis să aibă conturi în băncile din străinătate. La fel, va fi revizuită privatizarea bunurilor de stat. PSRM optează pentru o scară cu trei niveluri pentru impozitul pe venit, iar impozitul pe lux trebuie să constituie de la 3 la 7 procente.

Formaţiunea consideră că este necesară crearea condiţiilor în care nici celor care dau şi nici celor care iau mită să nu le fie bine. E necesar de creat condiţii de muncă decente, cu salarii şi plăţi sociale pentru care angajatul va ţine la locul său de muncă. Socialiştii mai spun că e nevoie de excluderea componentelor coruptibile din legi şi din actele normative, e nevoie de perfecţionarea sistemului de drept. PSRM mai subliniază că e nevoie de creat condiţii în care o persoană care beneficiază de un serviciu în virtutea drepturilor pe care le are să nu mai fie nevoită să dea mită. Pentru aceasta, este important ca persoanele să fie informate despre dreptule pe care le au garantate.


Excluderea treptată a banilor în numerar şi trecerea la plăţi electronice

Partidul Popular din Republica Moldova declară că va exclude fenomenul corupţiei din viaţa social-politică prin depolitizarea instituţiilor statului – funcţionarii publici vor fi în serviciul cetăţenilor, nu a partidelor politice. Lista funcţiilor politice va fi limitată la numărul de miniştri. PPRM susţine că va pleda pentru instituirea unui sistem judecătoresc şi al procuraturii eficient, profesionist, integru, transparent şi imparţial, care să asigure un  act judiciar echitabil şi responsabil. În opinia formaţiunii, este necesar de asigurat implementarea cât mai urgentă a guvernării electronice în toate domeniile de gestionare a banilor publici. De asemenea, se cere excluderea treptată a banilor în numerar şi trecerea la plăţi electronice.

PPRM mai spune că fenomenul corupţiei este caracteristic ţărilor cu un nivel înalt al sărăciei. Pentru a ne debarasa de acest viciu, trebuie modernizată şi dezvoltată ţara,  să fie asigurate standarde europene de viaţă cetăţenilor. Dezvoltând şi susţinând clasa de mijloc, care este independentă financiar, formaţiunea consideră că va dezvolta economia, având cetăţeni independenţi politic care să poată asigura prin votul lor independent guvernări eficiente şi care vor lucra pentru popor şi ţară.

Legi anticorupţie inspirate din cea mai avansată legislaţie europeană

Partidul Liberal se declară unicul străjer sincer şi capabil, prin conduita şi exemplul liderilor şi al membrilor acestuia, să se interpună activ între dorinţa unor parveniţi politici de a secătui resursele statului în beneficiu propriu şi necesitatea imperioasă a cetăţenilor  de a trăi într-un stat liber de corupţie, unde toţi ar fi egali în faţa legii, indiferent de funcţie sau statut. Pentru aceasta PL va promova un pachet de legi anticorupţie inspirat din cea mai avansată legislaţie europeană şi va lupta în continuare pentru edificarea statului de drept şi asigurarea efectivă a egalităţii tuturor în faţa legii, asigurând independenţa reală a judecătorilor şi procurorilor, pentru că numai judecători şi procurori independenţi, ca în România, Franţa ori Germania, pot aresta şi condamna un fost prim ministru, miniştri, primari, deputaţi, miliardari şi oligarhi, certaţi cu legea şi cu bunul simţ.

Liberalii consideră că pentru extirparea flagelului corupţiei, care a afectat întreaga societate, este necesar de a asigura libertatea economică în Republica Moldova, prin combaterea economiei tenebre şi ocrotirea mediului de afaceri de controalele abuzive şi interminabile ale organelor de stat. Având un cadru legislativ predictibil, cu norme unanim respectate, disponibilitatea de a participa la actul corupţiei va scădea simţitor.

Programe de promovare a comportamentului legal

Candidatul independent Oleg Brega consideră că problema corupţiei e în capul cetăţenilor corupţi şi, dacă aceştia şi-ar schimba atitudinea faţă de fenomen, dacă ar înţelege că orice manifestare de nepotism, cumetrism, favorizarea cuiva sau atenţii date vameşului, poliţistului, medicului sau învăţătorului sunt tot forme ilegale de corupţie, atunci se va reduce fenomenul. Amploarea economiei tenebre depinde în mai mare măsură de milioanele date pe sub masă de micii corupţi, nu doar de milioanele dosite de oligarhi sau înalţi funcţionari de stat.

Oleg Brega e de părere că în ceea ce ţine de cetăţeni, e nevoie de programe educaţionale, o campanie intensă de promovare a comportamentului legal faţă de funcţionari, aici trebuie lăsată sau încurajată cu granturi societatea civilă, mass-media, dar şi statul trebuie să facă ceva activ în cultivarea unui respect civic pentru lege. La fel, şi funcţionarii trebuiesc informaţi despre lege şi răspundere, iar organele de drept trebuie să mediatizeze mai des cazuri de condamnare cu executare pentru acte de corupţie, asta va avea un efect psihologic imediat.

Ridicarea imunităţii judecătorilor,  procurorilor şi deputaţilor

Partidul Verde Ecologist consideră necesară ridicarea imunităţii judecătorilor,  procurorilor şi deputaţilor pentru a soluţiona problemele de corupţie şi aceasta pentru că, potrivit verzilor, toată corupţia porneşte de sus. În opinia PVE, şi cetăţenii care dau mită trebuie pedepsiţi. Guvernarea nu luptă eficient cu corupţia pentru că unele persoane sus-puse sunt şi ele corupte.

Combaterea corupţiei trebuie să înceapă de la cap

Uniunea Centristă din Moldova susţine că toate acţiunile de combatere a corupţiei trebuie să înceapă de la cap. UCM propune alegerea preşedintelui ţării în mod direct de către popor. Astfel, va fi creata o autoritate de stat care să aibă sprijinul politic direct de la popor şi să dispună de atribuţii suficiente pentru a se opune efectiv abuzurilor politice, legislative, administrative şi de control, pentru a asigura echilibrul dintre ramurile puterii şi colaborarea acestora în interesul cetăţenilor. De asemenea, UCM consideră că e nevoie de alegerea majorităţii deputaţilor în Parlament în mod direct de către popor, asigurând astfel legătura dintre cetăţeni şi reprezentanţii lor în Parlament.

O altă prioritate ar fi instituirea dreptului constituţional al cetăţenilor de sancţionare a preşedintelui ţării şi a Parlamentului prin  demiterea acestor autorităţi prin votul direct al cetăţenilor, dar şi instituirea controlului poporului asupra procesului de numire, promovare şi sancţionare a judecătorilor prin reprezentarea decisivă a societăţii civile în componenta Consiliului Superior al  Magistraturii. Suplimentar, Uniunea Centrista va insista asupra adoptării actelor legislative privind instituirea Registrului Unic Anticorupţie, în care să fie incluse, în baza hotărârii judecătoreşti irevocabile, toate persoanele implicate în acte de corupţie şi care să fie accesibil oricărui solicitant. Persoanelor respective să le fie interzisă ocuparea funcţiilor publice în toate autorităţile locale şi naţionale pe un termen de la 5 la 20 ani, să participe la alegeri şi să fie alese în funcţii publice, să participe la licitaţii finanţate de stat sau în proiecte investiţionale de parteneriat public-privat etc.

Notă: Agenţia de presă IPN a propus tuturor concurenţilor electorali să-şi prezinte viziunea asupra problemei abordate. Materialul dat conţine răspunsurile oferite până la data convenită. Ciclul de materiale IPN din preajma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie va continua cu alte probleme importante identificate de către opinia publică.De la începutul ciclului, au fost puse în discuţie probleme legate de economia nedeclarată, fondurile obligatorii de asistenţă medicală, asistenţă socială, transport şi infrastructura drumurilor , şomajul , sistemul de învăţământ si migraţia.

Elena Nistor, IPN