logo

Solicitanții de compensații vor fi împărțiți pe 7 categorii de vulnerabilitate energetică, cu 2 mai multe ca anul trecut


https://www.ipn.md/index.php/ro/solicitantii-de-compensatii-vor-fi-impartiti-pe-7-categorii-7967_1100385.html

Programul „Ajutor la contor” va cuprinde anul acesta două tipuri de ajutoare:  compensație în factură la gaze naturale, energie termică și energie electrică și ajutorul pentru perioada rece a anului sub formă de plată monetară lunară în valoare de 800 lei pentru gospodăriile care folosesc surse de energie solidă. Solicitanții de compensații vor fi împărțiți pe șapte categorii de vulnerabilitate energetică, cu două mai multe ca anul trecut, transmite IPN.

Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern. Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, modificările din acest an vin să sporească echitatea în acordarea compensațiilor în perioada rece a anului, prin țintirea mai bună a familiilor sărace, ajustarea mărimii compensațiilor în funcție de zona de reședință și tarifele la energie și introducerea unui punctaj suplimentar pentru gospodăriile care au în componență persoane cu dizabilități.

Familiile cu copii mici vor putea beneficia de compensații mai mari pentru că în cazul acestora din venitului global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.

În sezonul rece 2023-2024, compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Solicitanții se pot înregistra de pe 1 noiembrie până pe 25 noiembrie inclusiv. Pentru cererile depuse după data de 25 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.