logo

Sociolog rus: Problema inegalității în Moldova este complicată de migrațiune


https://www.ipn.md/index.php/ro/sociolog-rus-problema-inegalitatii-in-moldova-este-complicata-de-8004_1076148.html

În Moldova, problema inegalității și luptei pentru drepturi și libertăți egale este complicată de migrația în masă, consideră Serghei Borisov, directorul Centrului de expertiză "Mepa" din Nijnii Novgorod, Rusia.

"După cum se știe, nu fiecare poate să străpungă plafonul noilor oportunități. Aceasta li-i dat doar persoanelor înzestrate cu o poziție activă, cu o energie specială și un sentiment sporit al nedreptății sociale. Iar când numărul acestora scade, se reduc și șansele societății de a îmbunătăți ceva. Iar din Moldova pleacă cei mai abili și mai activi", a constatat expertul în cadrul dezbaterilor publice „Egalitate: cultură, practică sau iluzie?” la IPN.

El a menționat încă două componente de asigurare a succesului egalității. "Principalul rezidă în faptul, ca egalitatea să fie percepută ca un avantaj. În caz contrar, orice legi vor fi scrise, ele nu vor funcționa. E nevoie de o muncă serioasă, uneori plictisitoare, atât prin sistemul educațional, cât și prin mass–media, pentru a conștientiza, că lupta împotriva inegalității îi ajută pe toți. Că rampele pentru scaunele cu rotile nu sunt doar cheltuieli bugetare, ci și o modalitate de a face viața tuturor mai bună. Pentru că atunci când manifestăm mai multă grijă unul de altul, când binele iese mai des la suprafață, atunci si societatea devine mai bogată și mai capabilă la multe, inclusiv la învingerea corupției", a menționat sociologul rus ca alt factor de succes.

"Dar mai întâi acest lucru trebuie cucerit. Nimic bun nu-ți poate veni de-a gata. Pentru el trebuie să muncești, să lupți, atunci acest bine va fi apreciat și va funcționa", a conchis Serghei Borisov.

Dezbaterile publice "Egalitatea: cultură, practică sau iluzie?" fac parte din ciclul "Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare" Agenția de presă IPN organizează aceste dezbateri publice cu suportul Fundației Hanns Seidel