logo

Societe Generale anunță despre vânzarea participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP BANK


https://www.ipn.md/index.php/ro/societe-generale-anunta-despre-vanzarea-participatiei-sale-majoritare-in-mobiasb-7542_1065939.html

 Paris, 6 Februarie 2019

Societe Generale anunță despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP. Estimăm că tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizației din partea autorităților corespunzătoare de reglementare bancară, a concurenței și pieței financiare (*).

Se estimează că tranzacția va avea un impact pozitiv asupra Ratei Fondurilor Proprii de gradul 1, aproximativ cu 1 punct de bază și reducerea activelor ponderate la risc ale grupului cu aproximativ 400 milioane EUR. Tranzacția va avea un impact de aproximativ -28 milioane EUR asupra venitului Grupului pentru trimestrul IV 2018, datorită deprecierii fondului comercial. Acest impact este înglobat în cheltuielile excepționale de cca. -240 milioane EUR, dezvăluit și publicat în comunicatul de presă din 17 ianuarie.

Adițional, Societe Generale și OTP Bank au semnat un acord de cooperare, care cuprinde prestarea serviciilor reciproce în diverse domenii de activitate (și anume: investiții bancare, piețe de capital, finanțare, gestiunea numerarului și a lichidității). Ungaria face parte din acest acord de cooperare; Bulgaria și Croația se vor alătura curând. Albania, Serbia și Moldova vor fi parte a acestuia după finalizarea tranzacțiilor.

Philippe Heim, Directorul General Adjunct al Groupe Societe Generale, responsabil pentru activitatea Internațională de Retail Banking, Servicii Financiare și Asigurări, a menționat: “Prin vânzarea Mobiasbancă, Societe Generale face un pas înainte în planul său strategic „Transform to Grow” prin optimizarea alocării capitalului propriu și concentrarea activităților sale internaționale de Retail banking în zonele unde dispune de dimensiuni mari și sinergii cu potențial înalt. Suntem încântați să anunțăm despre semnarea acordului de cooperare cu OTP Bank, care ne va permite să prestăm servicii reciproce clienților noștri corporativi din regiune.

(*) Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova

Contacte:

Pascal Hénisse +33 (0)1 57 29 54 08 pascal.henisse@socgen.com 

@SG_presse   
                                                                                              

 Societe Generale

Societe Generale este unul dintre cele mai mari Grupuri Europene de Servicii Financiare. Bazat pe un model de banking diversificat și integrat, Grupul combină avantajul financiar și expertiza demonstrată în domeniul inovației cu o strategie sustenabilă de creștere, cu scopul de a deveni partener de încredere pentru clienții săi, fiind angajat în transformările pozitive ale societății și a economiei.

Cu o activitate de peste 150 ani în sectorul economiei reale, cu o poziționare solidă în Europa și conexiuni cu restul lumii, Societe Generale are peste 147,000 de angajați în 67 de țări, care deservesc zilnic 31 milioane de clienți, corporații și investitori instituționali din toată lumea, prin oferirea unui spectru larg de servicii de consultanță și soluții financiare adaptate. Grupul se bazează pe trei direcții de afaceri complementare:
 

  • Rețeaua Franceză de Retail Banking ce cuprinde mărcile Societe Generale, Crédit du Nord și Boursorama. Fiecare oferind o gamă largă de servicii financiare prin dispozitivul omnicanal cu inovații digitale de top.
  • Rețeaua Internațională de Retail Banking, Asigurări și Servicii Financiare Corporative, cu rețele în Africa, Rusia, Europa Centrală și de Est, precum și afaceri specializate care sunt lideri pe piațele lor. 
  • Global Banking și Soluții Investiționale, prin expertizele sale recunoscute, poziționare internațională cheie și soluții integrate.
     

Societe Generale figurează în principalii indicatori de investiții social responsabile: DJSI (Mondial și European), FTSE4Good (Global și European), Euronext Vigeo (Mondial, European și Zona Euro), 4 din indicatorii STOXX ESG Leaders și MSCI Low Carbon Leaders Index.

Pentru mai multe informații ne puteți urmări pe Twitter  @societegenerale sau pe website www.societegenerale.com

 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire