logo

Societatea trebuie să perceapă sistemul de asigurare cu pensii ca o responsabilitate personală


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-trebuie-sa-perceapa-sistemul-de-asigurare-cu-pensii-ca-7978_1009004.html

Reformarea şi modernizarea sistemului de asigurare cu pensii nu prevede doar ajustarea cadrului normativ şi elaborarea de noi formule de calculare a acestora, asigurarea de echitate pe aceleaşi condiţii şi principii, aceasta presupune prioritar responsabilizarea angajaţilor şi a patronilor. Declaraţia aparţine ministrului muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Replica” de ieri seara,10 noiembrie, la postul Prime TV, transmite IPN.

Ministrul Valentina Buliga a mai spus că societatea nu conştientizează că pensia este un risc asigurat şi o responsabilitate a fiecăruia dintre noi, dar nu este un cadou din partea statului. Sunt situaţii când angajatorii nu plătesc contribuţiile sociale, iar unii angajaţi nu înţeleg că pensia lor depinde direct de salariul pe care îl au. „Societatea trebuie să aibă încredere în sistemul de asigurări sociale, care este strict legat de cel de salarizare al lor. În acest sens, este necesară o schimbare de atitudine vizavi de acest sistem”, a spus ea. Buliga a specificat că discuţiile publice, iniţiate de curând în domeniul reformei respective, vor implica toţi partenerii sociali, dar şi societatea civilă, experţi în domeniu, publicul larg pentru a găsi acel model de pensii care poate să-l accepte Republica Moldova, ţinând cont de provocările cu care se confruntă ţara. Majorarea vârstei de pensionare nu este cel mai dorit lucru în acest nou concept. Persoanele de după 50 de ani,  de regulă, apte de muncă, se ciocnesc cu o mare reticenţă din partea angajatorilor pe criteriu de vârstă.

Alexandru Fala, director de programe la Centru independent Expert Grup, a spus că reforma sistemului de asigurări cu pensii este una complexă şi multidimensională. Aceasta presupune indexarea pensiilor sub o anumită formulă, periodicitatea acestei indexări şi menţinerea sau majorarea vârstei de pensionare. Fondurile private de pensii, de asemenea, ar trebui dezvoltate. Aceasta însă depinde de încrederea societăţii în piaţa de capital şi starea economică a ţării. „În ultimii ani, cazurile „Agroindbanc” şi „Banca de Economii” descurajează agenţii economici în dezvoltarea fondurilor private de pensii, a spus Alexandru Fala.

Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din Moldova, a spus că presiunea asupra sistemului de pensii creşte şi din cauza că majoritatea agenţilor economici declară salarii nu mai mari de 1400 de lei, respectiv, defalcările la fondul de pensii se micşorează. Oamenii sunt în cârdăşie cu patronii şi nu se gândesc la semenii lor cu probleme de sănătate, invalizi, pensionari etc. Cetăţeanul nu se simte parte integrantă a procesului dat, a spus preşedintele Confederaţiei Sindicatelor din Moldova.

Statisticile arată că, în prezent, doi angajaţi contribuie la pensia unui bătrân, în timp ce raportul dintre numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor ar trebui să fie de 4 la 1 sau chiar 5 la 1. Pensia medie în Republica Moldova este de aproximativ 900 de lei, iar minimul de existenţă constituie 1300 de lei.