logo

Societatea trebuie să cunoască adevărul despre formarea guvernului nou, dezbateri


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-trebuie-sa-cunoasca-adevarul-despre-formarea-guvernului-nou-dezbateri-7978_1005496.html

Noul guvern trebuie să fie creat, iar societatea în ansamblu trebuie să cunoască adevărul despre formarea lui. Totodată, noul guvern trebui să aibă simţul sacrificării pentru interesele poporului şi să guverneze profesionist. De această părere sunt participanţii la dezbaterea publică „Cultura formării Guvernului. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceara societatea în cazul formării unui nou Guvern, rezultat din criză politică?”, ediţia a XVII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Valeriu Cosarciuc, ex-negociator şi ex-ministru în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană 1, susţine că societatea trebuie informată despre situaţia reală de la guvernare. „Trebuie să cerem ca cei care vor forma guvernul să aibă credibilitate, să aibă competenţe, să aibă dorinţa de sacrificiu. Cred că prim-ministrul desemnat trebuie să aibă puterea să spună că un candidat sau altul la funcţia de ministru, de exemplu, nu este compatibil cu programul de guvernare, altfel riscăm să avem la putere ca şi până acum – cumetri şi fini”, a subliniat ex-negociatorul la formarea primului Guvern AIE..

Ecaterina Mardarovici, directoare executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50 şi ex-deputat, consideră că societatea trebuie să ceară o guvernare profesionistă. „Cetăţeanul aşteaptă pensii, salarii, securitatea în stradă şi în afaceri. Dacă vor face aceasta, partidele vor avea şanse la alegeri. Aşteptările mele sunt pentru învestirea unui nou Guvern”, a declarat ex-deputatul.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), e de părere că Guvernul care se formează acum nu va schimba programul de guvernare al celui precedent, deoarece există o constrângere de timp. Directorul CreDO crede că  că lipsa de timp va avea efecte asupra creării unei echipe guvernamentale puternice şi că vom avea un guvern miop.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT,  Igor Boţan, expertul permanent al ciclului de dezbateri, a afirmat că Moldova este în criză, dar nu se ştie ce fel de criză este – de sistem sau una de elite. „Dacă e una de sistem, atunci liderii trebuie să ne explice cum după 3,5 ani de modernizare, europenizare, ne-am pomenit într-o criză de sistem. Dacă e o criză a elitelor trebuie să vedem ce facem mai departe. Vreau ca cei care lucrează la noul program să vină cu o explicaţie – ce fel de criză a fost asta. Cât timp nu ne spun ce fel de crize sunt astea eu nu am niciun motiv să cred că ceea ce se va întâmpla are cu ce să ne bucure”, a conchis Igor Boţan.

Majoritatea participanţilor la dezbatere cred că noul Guvern va fi învestit, dar nu va scăpa ţara de crizele politice. Valeriu Cosarciuc e de părere că politicienii vor vota noul executiv deoarece sunt conştienţi de faptul că în această toamnă trebuie parafat acordul cu UE. Dar crede că votarea Guvernului nu va soluţiona criza politică, deoarece  politicienii nu vor avea putere să elimine acele elemente care au dus la criză.

Sergiu Ostaf a spus că prin răspunsul său că are încredere în crearea noului Guvern  încearcă să le sugereze politicienilor speranţele sale. Dar criza nu va fi soluţionată, deoarece de la fosta putere a fost moştenit un sistem cu surse pentru crize.

Directorul Agenţiei IPN, Valeriu Vasilică, moderatorul dezbaterii, afirmă că încearcă să creadă în instinctul autoconservării actualei guvernări şi că acesta o va face să voteze noul executiv. „Nu este în interesul lor să meargă în alegeri anticipate acum. Dar creare Guvernului nu ne fereşte de crizele viitoare, deoarece au rămas neformulate şi neeliminate cauzele acestei crize”, a specificat Valeriu Vasilică.

Ecaterina Mardarovici crede că viitorul Guvern va fi votat, deoarece interesele politicienilor coincid, iar negocierile pentru învestirea executivului au loc într-un context mai profesionist decât până acum. Ea mai crede că formarea Guvernului ne va feri de criză, deoarece ar fi imposibilă învestirea acestuia fără o înţelegere de lungă durată.

Igor Boţan nu ştie dacă va fi Guvernul votat şi dacă va fi, va reuşi el să pună capăt crizei sau nu. Expertul a subliniat că liderii politici au avut un comportament iraţional până acum. „Această alianţă este produsul unei revoluţii, a unei crize profunde şi ea niciodată nu a ieşit din criză. Poate sub presiunea fricii alegerilor se vor înţelege”, a conchis expertul.

Dezbaterea publică „Cultura formării Guvernului. Ce trebuie să ştie, să aştepte şi să ceara societatea în cazul formării unui nou Guvern, rezultat din criză politică?”este ediţia a XVII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de IPN cu sprijinul Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.