logo

Societatea civilă solicită expertizarea proiectului privind tehnologiile informaţionale


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-solicita-expertizarea-proiectului-privind-tehnologiile-informa-7967_1026564.html

Peste 20 de organizaţii non-guvernamentale solicită Parlamentului şi comisiilor parlamentare să remită pentru expertizare Comisiei de la Veneţia proiectul de Lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale. ONG-urile cer legislativului consultarea pe larg a proiectului, care potrivit lor, extinde şi înăspreşte controlul organelor de drept asupra spaţiului informaţional, cu societatea civilă, dar şi să-l ajusteze pentru a crea un cadrul legal eficient în combaterea crimelor contra minorilor, transmite IPN.

ONG-urile au semnat un apel în care îi mai cer Parlamentului să solicite asistenţa partenerilor de dezvoltare pentru a analiza bunele practici europene de implementare a Convenţiei Consiliului Europei privind criminalitatea informatică.

Societatea civilă îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu faptul că proiectul de Lege privind modificările şi completările legislative în vederea asigurării securităţii informaţionale şi combaterii infracţiunilor săvârşite cu utilizarea tehnologiilor informaţionale ar putea avea consecinţe negative asupra drepturilor fundamentale ale omului. Semnatarii apelului susţin că proiectul acordă drepturi extrem de largi organelor de drept în cazul unei liste extinse de infracţiuni, nerespectându-se principiul protecţiei vieţii private şi a libertăţii de exprimare.

„Suntem conştienţi de importanţa combaterii infracţiunilor de abuz sexual împotriva copiilor şi a terorismului şi nu contestăm necesitatea îmbunătăţirii cadrului legal în aceste domenii. Totuşi, proiectul de lege depăşeşte cu mult obiectivele urmărite şi oferă spaţiu pentru abuzuri”, se spune în apel.

Semnatarii apelului susţin că măsurile speciale de investigaţie urmează a fi separate pentru diverse tipuri de infracţiuni, inclusiv după gradul de pericol social pe care le poartă, acesta fiind mult mai redus în cazul infracţiunilor contra drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. „Proiectul prevede o supraveghere generală în locul celei specifice şi direcţionate. Acesta are o aplicabilitate extrem de largă şi nu creează garanţii pentru respectarea drepturilor omului”, se spune în apel.

Apelul a fost semnat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova, Rise Moldova, Centrul de Resurse Dialog-Pro, Bios, Fundaţia pentru Dezvoltare din Moldova, Asociaţia Presei Independente, Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova, Transparency International – Moldova, Asociaţia Promo-LEX,  Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabila, Fundaţia Est-Europeană, Terra-1530, Institutul de Politici Publice, Centrul National de Mediu, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului si Dezvoltarea Durabilă, Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova, Centrul de Resurse „Tineri şi Liberi”, Asociaţia Micului Business, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Institutul de Reforme Penale şi Ambasada Drepturilor Omului.