Organizaţiile non-guvernamentale care reprezintă tinerii se pot uni şi face o declaraţie comună că actuala clasă politică le periclitează viitorul, la fel pot face şi organizaţiile de jurnalişti, jurişti, etc. Într-o astfel de situaţie politicienii pur şi simplu vor fi nevoiţi să aplece urechea şi să asculte ce spune societatea civilă. O declaraţie în acest sens a făcut analistul politic, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan, în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizată de Agenţia de presă IPN.
„Societatea civilă poate deveni o forţă impunătoare în Moldova. Unele organizaţii pot atrage alte organizaţii care să se alăture mesajului lor. Acest mesaj poate ajunge la mass-media şi cetăţeni, la ambasadori. Actualii guvernanţi afirmă că Alianţa pentru Integrare Europeană este expresia de revoltă a tinerilor, ei, chipurile, vor să ofere şanse pentru tineri aici, în ţară, dar dacă tinerii le vor declara că această alianţă i-a dezamăgit, că le este periclitat viitorul, politicienii vor auzi. Rolul societăţii civile este important”, a subliniat Igor Boţan.
Clasa politică din Moldova nu a ajuns să fie autocritică. „O declaraţie că cetăţenii sunt dezamăgiţi ar produce un eveniment care nu ar putea fi trecut cu vederea de către guvernanţi. Acesta este un pas concret care poate fi făcut, ar fi un semn că se uneşte pentru anumite principii şi valori, pentru scopurile pe care politicienii au promis să ni le dea”, a subliniat directorul ADEPT.
Igor Boţan susţine că insistenţa cetăţenilor activi ar provoca efectul picăturii chinezeşti care a tocit piatra. „Noi spunem că suntem tineri ca şi societate civilă, că nu suntem maturi, că trebuie să creştem. Aşa suntem noi. În situaţia în care suntem, aceasta este atitudinea noastră. Dar trebuie să înţelegem că avem instrumente de influenţă, noi trebuie să avem atitudine. Noi suntem în drept să venim cu puncte de vedere, dacă ne ciocnim de reticenţa lor, ne rămâne, prin instrumentele pe care le avem, să amintim cetăţenilor promisiunile făcute de politicieni. Trebuie să acţionăm astfel încât cetăţenii să aibă întrebări la cei pe care i-au ales”, a conchis analistul politic.
Dezbaterea publică „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, este ediţia a XV-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.