logo

Societatea civilă condamnă modul în care a fost învestit Guvernul Filip


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-condamna-modul-in-care-a-fost-investit-guvernul-filip-7967_1025005.html

Un grup de ONG-uri au semnat o declaraţie în care condamnă distorsionarea procesului democratic în Republica Moldova prin modul de formare, votare şi învestire a Guvernului Filip. „Aceasta afectează grav încrederea în acest Guvern. Chemăm factorii de decizie la respectarea principiilor unui stat de drept, a legislaţiei şi restaurarea prin acţiuni rapide şi ferme a încrederii pierdute în instituţiile statului”, scrie în declaraţia citată de IPN.

Societatea civilă menţionează că la 20 ianuarie, în jurul orei 12.00, a fost publicată ordinea de zi a şedinţei Parlamentului care viza acordarea votului de încredere Guvernului. La acea oră nu fost făcut public nici proiectul Programului de activitate al Guvernului şi nici lista membrilor Guvernului propus. La ora 16.40 Parlamentul a acordat vot de încredere candidatului Pavel Filip şi Cabinetului acestuia. Guvernul a fost votat într-o şedinţă ce a durat circa 30 de minute, în care prim-ministrul desemnat a citit discursul său timp de 8 minute, iar în alte 2 minute a prezentat lista Cabinetului de miniştri.

„În mod arbitrar, a fost omisă sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Programul de activitate şi lista Guvernului nu au fost dezbătute, contrar Constituţiei. Organizaţiile semnatare condamnă graba cu care a fost învestit noul Guvern, considerând metodele de învestire a Cabinetului de miniştri contrare normelor democratice şi prevederilor Constituţiei”, scrie în declaraţie.

Mai mult, procedura de depunere a jurământului de către membrii Guvernului, a avut loc tot pe 20 ianuarie, pe ascuns, la miezul nopţii, după ce anterior publicul a fost anunţat oficial că depunerea jurământului va avea loc în altă zi.

Semnatarii declară că circumstanţele descrise nu permit să existe încredere în Guvernul votat la 20 ianuarie până când acest Guvern nu va demonstra prin acţiuni concrete contrariul. Semnatarii condamnă orice acţiuni violente în adresa protestatarilor, politicienilor şi poliţiştilor, considerând protestele paşnice drept cea mai democratică metodă de a demonstra nemulţumirea faţă de acţiunile autorităţilor.

Totodată, societatea civilă atenţionează că guvernarea trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru tensionarea situaţiei, urmare a atitudinii neconstructive faţă de cerinţele protestatarilor şi a lipsei dialogului efectiv cu aceştia.

Printre semnatari se numără Centrul de Resurse „Dialog-Pro”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul de Resurse Juridice din Moldova, IDIS „Viitorul”, Transparency International – Moldova, Institutul Policiti Publice, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), Asociaţia pentru Politică Externă (APE) şi alţii. Lista semnatarilor rămâne deschisă.