logo

Societatea civilă atenţionează asupra restanţelor guvernării


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-atentioneaza-asupra-restantelor-guvernarii-7967_1013965.html

Societatea civilă îşi exprimă regretul faţă de ne-adoptarea până în prezent a pachetului de legi privind asigurarea egalităţii de gen. Iniţiativa este discutată de către Guvern încă din 2012, deja a fost avizată de către executiv, iar în Parlament  a ajuns în luna mai anul curent. „Acolo unde liderii de partid îşi sucesc mânicile, se găsesc voturi. Cu părere de rău, acest lucru nu putem să-l vedem la aprobarea pachetului de legi privind asigurarea egalităţii de gen”, a declarat directorul executiv al Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, într-o conferinţă de presă la IPN.

Proiectul Guvernului prevede introducerea unei cote minime de reprezentare a femeilor în politică de 40%. De asemenea există şi două proiecte înaintate de către grupuri de deputaţi. Proiectul PLDM prevede o cota minimă de 30%, iar PDM propune 50%. „Urma să avem o discuţie în comisia de fond care urma să avizeze proiectul, însă în ziua respectivă şedinţa a fost amânată pentru că Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE. Din păcate, până în prezent nu a mai fost organizată o şedinţă. Noi, credem că este un semn de crasă iresponsabilitate a şefilor de partid”, a remarcat directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare. Alexei Buzu a mai spus că societatea civilă speră totuşi că guvernarea va adopta respectivul pachet de legi până la sfârşitul sesiunii parlamentare curente.

Andrei Brighidin, director dezvoltare, monitorizare şi evaluare în cadrul Fundaţiei Est-Europene, a făcut referire la un alt angajament al guvernării, şi anume la implementarea mecanismului de consolidare a durabilităţii financiare a societăţii civile. „Este un alt angajament asumat de guvernare, atunci când a adoptat Strategia de dezvoltare a societăţii civile pentru anii 2012-2014. În 2013 urmau să fie definitivate aspectele legale, iar în 2014 mecanismul trebuia să devină realitate, iar contribuabilii să-şi desemneze 2% din impozitul pe venit în contul organizaţiilor neguvernamentale de utilitate publică. Acest mecanism urma să sporească interacţiunea între ONG-uri şi comunităţi, să ducă la implementarea unor servicii noi etc”, a declarat Andrei Brighidin.

Acesta şi-a exprimat regretul că, deşi a fost creat un grup de lucru pe lângă Ministerul Finanţelor, care a elaborat pachetul de acte legislative necesar pentru implementarea mecanismului, acesta a fost ignorat. „A fost propus un alt proiect de modificare a unor acte legislative, dar care din punctul nostru de vedere are mai multe carenţe. Acest pachet tratează diferenţiat organizaţiile neguvernamentale şi cultele religioase, care de asemenea urmează să beneficiez de cele 2% din impozitul achitat de contribuabili. Nu avem nimic împotriva cultelor religioase, aspectul esenţial care trebuie luat în considerare este că ONG-urile vor trece printr-un filtru, vor trebui să obţină certificatul de utilitate publică, pe când cultele religioase vor beneficia automat de aceste mecanisme”, a menţionat Andrei Brighidin.

Potrivit acestuia, în proiect există şi prevederi defectuoase privind confidenţialitatea persoanelor, precum şi la capitolul controlului utilizării banilor publici. Societatea civilă speră că acestea vor fi eliminate.